Kanta-Häme

Terveysasemat kokoavat pienryhmiä liikkumaan ohjatusti – "Tärkeintä saada mukaan ne, jotka hyötyvät"

Eri liikuntapaikoissa on kuvattu lyhyitä videoita, jotka julkaistaan elokuun aikana. Videoiden avulla kannustetaan liikkumaan aktiivisemmin.
Liikunnanohjaaja Jorma Vaara esiintyy lyhyissä, esimerkiksi Hämeensaaren uuden ulkoliikuntapaikan käyttöön ohjaavissa videoissa. Lisäksi hän ohjaa terveysasemien kokoamia pienryhmiä. Kuva: Pekka Rautiainen
Liikunnanohjaaja Jorma Vaara esiintyy lyhyissä, esimerkiksi Hämeensaaren uuden ulkoliikuntapaikan käyttöön ohjaavissa videoissa. Lisäksi hän ohjaa terveysasemien kokoamia pienryhmiä. Kuva: Pekka Rautiainen

Liikunnanohjaaja Jorma Vaara puhkuu intoa tiistaiaamuna Hämeensaarenpuiston liikuntapaikalla.

Kesäkuun alussa Hämeenlinnan kaupungilla työskentelyn aloittanut Vaara tuli mukaan Liikettä lisää Hämeenlinnan seutuun -projektiin.

Ensimmäisenä kohderyhmänä projektissa ovat vähän liikkuvat työikäiset, joiden aktivoimiseksi on nyt tehty suunnitelmia ja töitä kevään ja kesän ajan Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa.

– Ideoita on ollut paljon, mutta olemme pyrkineet siihen, miten pienillä asioilla saataisiin ihmiset liikkumaan, Vaara kertoo.

 

Jo Hämeenlinnassa on useita liikuntapaikkoja, joista Hämeensaarenpuiston liikuntapaikka on uusin.

Näitä paikkoja projektissa on haluttu hyödyntää ja tuoda lähemmäksi ei ainoastaan tietylle kohderyhmälle, vaan kaikille liikunnasta kiinnostuneille.

Eri liikuntapaikoissa on kuvattu kaupunkilaisille lyhyitä videoita, joissa esitellään paikasta riippuen erilaisia liikuntamahdollisuuksia.

– Monelle kuntolaitteet ja liikuntapaikat ovat tuttuja, mutta harva tietää, miten helposti voi hyödyntää sellaisia ihan vain vaikka ohikulkumatkalla, Vaara lisää.

Videot tullaan lisäämään Hämeenlinnan kaupungin sivuille todennäköisesti vielä elokuun aikana. Videoissa esiintyvä Vaara kuitenkin kertoo, että kuvaukset ovat osittain vielä kesken.

– Videoita tulee yhteensä kolmekymmentä, ja ne tullaan lisäämään vähitellen, hän tarkentaa.

 

Hämeensaareen on rakennettu uusi, ilmainen ulkoliikunta-alue. Kuva: Pekka Rautiainen
Hämeensaareen on rakennettu uusi, ilmainen ulkoliikunta-alue. Kuva: Pekka Rautiainen

Videoiden lisäksi Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa on tehty yhteistyötä terveysasemien kanssa.

Terveysasemat kokoavat pienryhmiä, joissa tehdään monipuolisesti erilaisia lihaskunto- ja kestävyysharjoituksia. Pienryhmien ohjaamisesta vastaa Vaara itse.

Sekä Janakkalassa että Hattulassa pienryhmiä aloittaa syksyllä kaksi. Hämeenlinnassa projekti on mukana terveysaseman järjestämässä hyvinvointiryhmässä.

– Terveysasemat kokoavat ryhmät valikoidusti, ja he tietävät kohderyhmän kyllä. Tärkeintä on saada mukaan ihmisiä, jotka oikeasti ryhmästä hyötyvät, Vaara tarkentaa.

 

Ulkona treenaaminen on yhä helpompaa – Katso liikunnanohjaajan vinkit videolta!

 

Avaintekijänä vähän liikkuvien työikäisten aktivoimisessa Vaaran mukaan on matala kynnys osallistumiseen.

Samaa mieltä on Hämeenlinnan kaupungin liikuntapäällikkö Päivi Joenmäki, joka hänkin on ollut mukana projektissa.

– Vähän liikkuvia ajatellen videoissa ei korosteta, että olisi pakko kuntoilla. Ajatuksena on se, että kuka tahansa voi tulla ja tehdä mitä tahansa, vaikka farkut jalassa, Vaara toteaa.

Hämeenlinnassa on ollut varhaiskasvatuksen, koulun ja ikäihmisten kanssa toteutettuja projekteja, joten vähän liikkuvat työikäiset ovat Joenmäen ja Vaaran mukaan tärkeä kohderyhmä.

– Onhan se vuosisadan kysymys, että miten saadaan ihmiset liikkumaan. Hämeenlinnassa on kuitenkin aivan loistavia paikkoja liikunnalle, joita on helppo hyödyntää. Tähänkin voisi tulla porukalla vaikka roikkumaan hetkeksi, Joenmäki kertoo ja osoittaa Hämeensaaren liikuntapaikan kiipeilytankoa. HäSa