Kanta-Häme

Terveysasemat muuttuvat terveyspisteiksi

Kuume nousee, yskä takoo keuhkoja ja jalkoja heikottaa. Pitää hakea ammattiapua lääkäriltä.

Vielä puolentoista vuoden ajan päivystävän lääkärin tapaa arkena Hausjärveltä ja Lopelta. Sen jälkeen Oitin ja Lopen terveysasemilla käydään sairaanhoitajan luona. Lääkäri voi osallistua istuntoon videoyhteydellä. Jos akuutti vaiva vaatii, vastaanotolle on matkattava Riihimäelle.

Riihimäen terveyskuntayhtymä suunnittelee koko seutukunnan lääkärivastaanottojen keskittämistä Riihimäen sairaalaan. Saman katon alla työskentelisi 50 terveyskeskuksen ja erikoissairaanhoidon lääkäriä.

– Keskittäminen on väistämättä edessä, vaikka ajankohdasta ei ole täyttä varmuutta. Jo uusi sosiaali- ja terveydenpalvelujen integraatio merkitsee suuria yksiköitä. Tampere eli keskisen sote-alueen tilaaja päättää Kanta-Hämeessä toimivan tuottajaorganisaation toiminnan rahoituksesta. Laki vaatii kustannus-vaikuttavuutta. Tämä merkitsee maakunnallisella tasolla todennäköisesti keskittämistä, arvioi terveyskuntayhtymän johtajaylilääkäri Juha Tiainen.

Kysymys on tehokkuudesta, jonka hyödyn kerää ensisijaisesti potilas. Turha juoksutus loppuu ja samojen kokeiden turhaan uudelleen tekemiseen tehdään pesäero. Lääkäriin mennään Riihimäen seudulla aina samaan paikkaan, olipa kyseessä päivystys, kiireellinen tai kiireetön vastaanotto tai erikoissairaanhoidon lääkärikäynti.

Asiat hoituvat yhdessä paikassa

Juha Tiainen havainnollistaa keskittämisen hyötyjä esimerkillä.

Kun kuumeinen potilas lähtee vaikkapa Hausjärven Maitosilta lääkäriin Oittiin, lääkäri haluaa nähdä röntgenkuvat keuhkoista ja poskionteloista.

Potilas matkaa Riihimäelle kuvauksiin ja palaa Oittiin lääkärin luo kuulemaan, mitä edessä on. Lääkäri saattaa pitää tilannetta erikoissairaanhoidon asiantuntemusta vaativana ja lähettää potilaan Hämeenlinnaan keskussairaalaan.

– Keskittämisen jälkeen potilas matkaa suoraan Riihimäelle, jossa lääkäri otattaa samassa talossa röntgenkuvat ja laboratoriokokeet ja tulkitsee ne. Samassa talossa on tarjolla myös erikoislääkärien asiantuntemus. Osaamisen kehittäminen mahdollistaa yhä vaikeampihoitoisten tapausten hoidon Riihimäellä keskussairaalan sijaan, Tiainen selventää.

Videolääkäri kuuntelee sydänäänet

Vaikka lääkärien vastaanotolle lähdetään Riihimäelle, eivät Hausjärven ja Lopen terveysasemat hiljene. Potilaat pääsevät sairaanhoitajan vastaanotolle. Lääkärin neuvot ja jopa tutkimus hoituu tarvittaessa videoyhteydellä, kuten Pohjois-Suomessa monella paikkakunnalla jo nyt.

Sairaanhoitaja voi hoitaa stetoskooppia ja kuunteluttaa videolääkärillä jopa keuhkoja tai sydänäänet.

Potilaasta huolehtivat myös psykiatrinen sairaanhoitaja, sosiaalityöntekijä, fysioterapeutti sekä hammashoitolan henkilökunta.

Kouluterveydenhuolto jatkuu ja neuvolat pysyvät molemmissa kunnissa, joskaan niiden sivupisteiden tulevaisuudesta ei vielä ole päätetty.

Tiainen pitää mahdollisena, että Riihimäen seudulla kokeillaan tietotekniikan ja älypuhelimen avulla toimivaa kutsutaksijärjestelmää. Potilas voi ilmoittaa sovelluksen avulla, millä pysäkillä nousee minibussin kyytiin ja missä jää pois.

– Jos onnistumme saamaan lääkärien sekä sairaanhoitajien virat täytettyä, Hausjärven ja Lopen ulkoistetusta lääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotosta voidaan luopua. Kun vakanssit ovat täynnä, resurssien salliessa kiireettömiä vastaanottoja voidaan käydä pitämässä Oitissa ja Lopella, Tiainen pohtii. (HäSa)