Kanta-Häme

Terveysasemien ja koulujen karsinta voi odottaa Hämeenlinnaa: ilman uudistuksia taloudessa on joka vuosi miljoonien aukko

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan mukaan laadittavaksi tulee talouden kestävyyttä vahvistava ohjelma. Rautio väläyttää myös palvelujen, kuten terveysasemien ja koulujen karsimista.
Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja sanoo, että kaupungin vaikean taloustilanteen ratkaiseminen vaatii muutoksia palveluihin ja muihin rakenteisiin. Kuva: Riku Hasari
Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja sanoo, että kaupungin vaikean taloustilanteen ratkaiseminen vaatii muutoksia palveluihin ja muihin rakenteisiin. Kuva: Riku Hasari

Kaupungin taloudessa on vuosittainen noin kymmenen miljoonan aukko, jollei muutoksia rakenteisiin tehdä. Tuon verran kaupunki siis joka vuosi kuluttaa enemmän kuin se saa tuloja.

Tämän myöntää myös Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.).

Rakenteilla tarkoitetaan muun muassa sitä, kuinka kaupungin palvelut on organisoitu ja missä niitä fyysisesti tarjotaan sekä sitä, millaisissa työtehtävissä kaupungin henkilöstö on.

Kaupunginhallitus vaatii välittömiä ja pitkäjänteisiä toimia

Kaupunginhallitus sai alkuviikosta tiedokseen tuoreen ennusteen kuluvan vuoden taloudesta. Sen mukaan alijäämää on kertymässä tälle vuodelle jo 21,3 miljoonaa euroa.

Esillä ollut veroprosentin nosto 0,25 prosenttiyksiköllä tuottaisi vain noin kolme miljoonaa euroa. Muutakin siis tarvitaan.

Päätökseensä kaupunginhallitus kirjautti, että talouden tasapainottaminen ja kestävän talouden rakentaminen vaatii niin välittömiä kuin myös pitkäjänteisiä rakenteellisia toimenpiteitä.

”Valtuustokauden lopussa palveluverkko on erilainen”

Raution mukaan kaupungin palveluverkko on ”ihan välttämätöntä” ottaa luupin alle.

Eli vaikkapa terveysasemia karsitaan?

– Kyllä. On realismia esimerkiksi, että kantakaupungissa on jollain aikajänteellä vain yksi terveysasema.

Entä alkaako taas uusi taisto alakoulujen kohtalosta?

– Ilman muuta joudumme palveluverkkoa tarkastelemaan jossain vaiheessa. Näin sen pitää ollakin, kun tilanteet muuttuvat.

– Ennen kuin tämä valtuustokausi loppuu, palveluverkko on varmasti erilainen kuin ennen.

Soteen valmistautuminen viivytti

Kaupungin heikkenevästä taloudesta oli ennusmerkkejä jo viime vuonna. Kaupungin talousarviokin tälle vuodelle sisälsi lukuisia varoituksia.

Miksi rakenteen muutoksia ei tehty ajoissa?

– Kaikki tähtäsi siihen, että olisi ollut sote, joka olisi muuttanut rakenteet. Siihen lähdimme valmistautumaan. Meillä kuten monella muullakin jäi vähemmälle omien rakenteiden uudistaminen, Rautio vastaa.

Hän kuitenkin muistuttaa, että kaupungin konsernirakenteen uudistaminen saatiin vietyä hyvin läpi ja että siitä koitui kaupungille jopa kymmenen miljoonan euron hyöty.

Toisena onnistumisena Rautio mainitsee vanhusten palvelujen rakenteen uudistamisen, pois raskaasta laitoshoidosta.

– Nyt nuo palvelut eivät ole niitä kalleimpia. Samalla asiakkaat ovat kuitenkin kyselyiden mukaan kohtuullisen tyytyväisiä.

”Yksityiset palvelut demonisoitu”

Palvelujen yksityisen ja julkisen järjestämisen rajankäynti pohdituttaa Rautiota.

– Viime hallituskaudella se muuttui niin oudoksi keskustelu, jossa demonisoitiin yksityinen kokonaisuudessaan.

Hän kiinnittää huomiota siihen, että Hämeenlinnan yksityiset päiväkodit saivat tuoreimmassa kyselyssä asiakkailta jonkin verran paremmat arvosanat kuin kaupungin ylläpitämät.

– Yksityinen päivähoito tulee kaupungille myös kymmenisen prosenttia edullisemmaksi.

”Valtuustokauden loppuajaksi ohjelma”

Kaupunginhallitus vaati jo keväällä lautakunnilta, että niiden pitää esittää laajasti vaikuttavia rakenteellisia uudistuksia.

Rautio sanoo, että normaalin budjettiprosessin lisäksi valmisteluun tulee valtuustokauden loppuajaksi jonkinlainen ohjelma, jolla turvataan ”taloudellisesti kestävämmät rakenteet”.

Rautio uskoo yksittäisiä rakenteellisia uudistuksia tulevan jo ensi vuoden budjettiin.

Pitäisikö Hämeenlinna-rahastoa käyttää alijäämien kattamiseen ja investointien rahoittamiseen?

– Olisiko se järkevää? Aika nopeasti se sata miljoonaa olisi syöty.

Tulisiko Tavastian kuntayhtymä purkaa, kuten kaupungin tämän vuoden budjettikirja väläytti?

– Sitäkin pitää tarkastella. Mutta ennemmin kuin purkamista voisi tutkia yhtiöittämisen mahdollisuutta. Mitä se tarkoittaisi kaupungin taseen kannalta?HÄSA