Kanta-Häme Hämeenlinna

Terveysasemien tulevaisuus pohdittavaksi

Ojoisten ja Idänpään terveysasemien lakkauttamista selvitetään. Pitemmällä aikavälillä koko pääterveysasemalle aiotaan järjestää uudet tilat.
Ojoisten terveysasemalla asioinut Esko Aaltonen huomautti, että Ojoisilla on satoja rintamamiestaloja, joissa asuu vanhuksia tai alueelle myöhemmin muuttaneita lapsiperheitä. Kuva: Riku Hasari
Ojoisten terveysasemalla asioinut Esko Aaltonen huomautti, että Ojoisilla on satoja rintamamiestaloja, joissa asuu vanhuksia tai alueelle myöhemmin muuttaneita lapsiperheitä. Kuva: Riku Hasari

Terveyskeskustoimintaan Hämeenlinnassa mietitään isoja muutoksia. Taustalla on toisaalta kaupunginhallituksen maanantaina käsittelemä talouden tasapainottamisohjelma ja toisaalta tulevan Assi-sairaalan käyttöönotto noin viiden vuoden kuluttua.

Kaupunki aikoo taloustilanteensa takia selvittää Ojoisten ja Idänpään terveysasemien lakkauttamista ja niiden toimintojen yhdistämistä pääterveysasemaan. Selvityksen pitäisi valmistua ensi toukokuuhun mennessä.

 

Myös koko pääterveysaseman tuleva sijainti tulee pohdittavaksi.

Jo aiemmin on päätetty, että pääterveysaseman vuodeosastot siirtyvät Assi-sairaalaan sen valmistuttua arviolta vuonna 2024 tai 2025.

– Silloin koko pääterveysaseman rakennuskanta on järkevää muuttaa toiseen tarkoitukseen, sanoo apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo.

Pääterveysasema tarvitsee siis uudet tilat, mutta Isosuon mukaan uutta paikkaa ei ole vielä mietitty.

– Uuden pääterveysaseman tulee sijaita hyvin saavutettavalla paikalla keskusta-alueella, Isosuo sanoo.

Uusien tilojen ei ole Isosuon mukaan pakko olla kaupungin omistuksessa, vaan vuokratilatkin voivat olla hyvä vaihtoehto.

 

Ojoisten ja Idänpään terveysasemat on otettu säästölistalle Isosuon mukaan siksi, että ne sijaitsevat ”varsin lähellä” pääterveysasemaa.

Lisäksi kaupunki ennakoi, että pääterveysaseman kompleksissa voisi olla lähitulevaisuudessa vapautumassa tiloja uusia käyttäjiä ajatellen.

– Kaupunki myi äskettäin työterveysyhtiönsä Työsyke oy:n Terveystalolle, ja nyt Terveystalolla on kaksi toimipistettä Hämeenlinnassa. Ennakoimme, että Terveystalo jossain vaiheessa yhdistää toimintonsa, jolloin se luopuisi pääterveysasemalla sijaitsevista tiloistaan.

Työterveyden tilat ovat Engelin suunnittelemassa keltaisessa A-rakennuksessa.

 

Lue myös: Asukkailta täystyrmäys lähiterveysasemien lakkautussuunnitelmille

 

Hämeenlinnan terveyspalveluissa ei ole vielä ehditty miettiä, mitä Ojoisten ja Idänpään terveysasemien lakkauttaminen merkitsisi. Kyseessä ovat joka tapauksessa kantakaupungin pienimmät terveysasemat.

Jos Ojoinen ja Idänpää lakkautetaan, kantakaupunkiin jäisivät enää Jukolan terveysasema ja Viipurintien pääterveysasema.

Avosairaanhoidon vs. ylilääkäri Päivi Mali kertoo, että Ojoisten terveysasemalla työskentelee kaksi lääkäriä ja yhteensä kolme hoitajaa. Fysioterapeutti ja psykiatrinen sairaanhoitaja tekevät Ojoisilla puolikasta työaikaa.

Idänpäässä puolestaan on kolme vakituista lääkäriä, yhteensä neljä hoitajaa, puolikas fysioterapeutti ja kaksi psykiatrista sairaanhoitajaa, joista toinen palvelee koko kaupungin aluetta ja erityisesti maahanmuuttajia.

Ojoisten terveysasema toimii kaupungin omistamassa entisessä vankisairaalassa, jolla on muitakin käyttäjiä. Idänpään terveysaseman tilat omistaa puolestaan kiinteistöosakeyhtiö.

– Idänpään toimintakeskuksen tilat on rakennettu 1980-luvulla, ja omistajana on osin myös seurakunta, kertoo Raili Salminen Hämeenlinnan tilapalveluista. HäSa

Lue myös: Talouden tasapainotusohjelma: Pinella vuokralle, Verkatehdas ja teatteri tiiviimmin yhteen? (28.10.2019)
Lue myös: Hämeenlinnan kaupunginhallitus hyväksyi säästöohjelman – Lammin lukio päätettiin jättää tekstistä pois äänestyksen jälkeen (28.10.2019)

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic