Kanta-Häme

Terveysjohtaja korostaa yhteistyötä

Yhteistyö terveyskeskuksen ja keskussairaalan, virallisemmin sanottuna perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kesken, tiivistynee lähiaikoina.

Näin arvioi juuri Hämeenlinnan terveysjohtajaksi valittu keskussairaalan päivystyspoliklinikan hallintoylilääkäri Veli-Pekka Rautava.

– Ilmapiiri oli vielä viisi vuotta sitten ihan erilainen. Nyt yhteistyön puolesta puhuvat monet. Selvää muutosta on tapahtunut.

Rautava pitää hyvänä sitä, että maakunnallinen sote-työryhmä jatkaa toimintaansa, vaikka itse uudistus jäi odottamaan seuraavaa hallitusta ja eduskuntaa.

– Yhteistyöllä ja integroinnilla päästään ehkä eroon päällekkäisistä toiminnoista ja saattaa syntyä säästöäkin. On erittäin hyvä, että nyt esimerkiksi tehdään selvitystä Effica-tietojärjestelmän käytöstä koko sairaanhoitopiirin alueella.

Kanava hyvä idea

Hämeenlinnan terveyskeskus on Rautavalle tuttu työpaikka. Hän työskenteli siellä vuosina 1998–2004 kunnes siirtyi keskussairaalan ja terveyskeskuksen yhteistyölääkäriksi.

Keskussairaalan ensiapupolilla hän on ollut vastuussa perusterveydenhuollon päivystyksestä alusta asti eli pian kahdeksan vuotta.

Hän sanoo, ettei tällä hetkellä tiedä kovin tarkkaan, missä Hämeenlinnan terveyspalveluissa mennään.

– Sattumalta kävimme ensiavusta äskettäin terveyskeskuksessa tutustumassa muun muassa kanavamalliin ja sähköisiin palveluihin.

Sähköisyys nykypäivää

Rautava pitää kanavamallin ideaa hyvänä.

– Se, että moniriskisiin potilaisiin kiinnitetään erityinen huomio, on perusteltua. On vaikea sanoa tässä vaiheessa, löytyykö toimintatavasta jotain kehitettävää.

Myös sähköisten palveluiden lisäämistä hän pitää luonnollisena kehityksenä.

– Sitä kohti mennään ja soveltuvin osin niitä pitää kehittää. Esimerkiksi tulokset erilaisista kokeista pitäisi saada nopeasti mobiiliversioina.

Moni patisti hakemaan

Kun terveysjohtajan virka tuli hakuun, monet patistivat Veli-Pekka Rautavaa hakemaan sitä.

– Tuli niin monilta tuttavilta vinkkiä siitä, että ryhdyin ottamaan selvää, mistä on kysymys. Pohdin, että ehkä minulla olisi sekä kokemusta että näkemystä annettavana.

Tässä vaiheessa hän ei halua ottaa kantaa, miten terveyspalveluita tulisi kehittää.

– Varmaan saan tehdä aikalailla töitä, että pääsen asioihin sisälle.

Budjettia tekemään

Hän arvelee pystyvänsä aloittamaan uudessa virassa toukokuussa. Seuraavan vuoden budjetinteko saattaa olla lähes ensimmäisiä töitä.

– Se on tuttua nykyisestäkin työstäni. 24/7-päivystys on sen verran kallista, että budjetit ovat kooltaan vastanneet noin puolta terveyskeskuksen talousarvioista.

Kaupungin krooninen rahapulakaan ei pelota.

– Perusterveydenhuoltoon rahaa on vain löydettävä. Yhteistyö on varmasti yksi tapa tehdä asioita tehokkaammin. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic