Kanta-Häme

Terveyskeskuksen maksusta vapautuminen saa säännöt

Sote-lautakunta päättää säännöistä.

Periaatteet, joiden pohjalta asiakas voi hakea vapautusta terveyskeskusmaksusta, ovat keskiviikkona sosiaali- ja terveyslautakunnan käsittelyssä.

Valtuusto päätti tällä viikolla budjetin yhteydessä nostaa terveydenhuollon asiakasmaksut lain sallimaan maksimiin, tosin äänestyksen jälkeen.

Päätöksen lievennykseksi kaupunginhallitus edellytti sote-lautakunnalta periaatteita, joiden pohjalta maksuista voi saada vapautuksen.

Maksuvapautusta on mahdollista hakea ensi vuoden alusta alkaen. Asiakasmaksujen vapautus koskee terveyskeskuksen avohoidon maksuja eli lääkäri-, hoitaja- ja fysioterapiakäyntejä.

Asiakkaalla on aikaa hakea vapautusta 30 päivää laskun päiväyksestä eteenpäin. Useammastakin laskusta voi kerralla hakea vapautusta, mutta hakemus pitää toimittaa terveyskeskuksen kirjaamoon.

Viranhaltija voi suoraan päättää maksuvapaudesta, jos asiakkaalla on myönteinen toimeentulotukipäätös meneillään olevalta tai edelliseltä kuukaudelta, takuueläkepäätös tai eläketukipäätös, työmarkkinatukipäätös tai päätös työttömyysturvan peruspäivärahasta

Myös kopio viimeisimmästä verotuspäätöksestä tarvitaan, jos vapautusta haetaan muulla kuin toimeentulotukiperusteella.

Myös muilla perusteilla on mahdollista saada vapautus maksuista, mutta tällöin tuloja ja varallisuutta pitää arvioida yksilöllisesti. Asiakkaan on syytä ottaa yhteyttä sosiaalipalveluihin. HÄSA

Päivän lehti

26.1.2020