Kanta-Häme

Terveyskeskuksen talousseuranta tiukkenee

Riihimäen terveyskuntayhtymän jatkuvan alijäämäkierteen katkaisu vaatii talousjohtamisen keskittämistä, taloushallinnon vahvistamista ja toiminnan sopeuttamista talouteen.

Näin toteaa Riihimäen kaupungin asettama työryhmä, joka haki syitä terveyskuntayhtymän viime vuoden mittaviin talousarvioylityksiin. Kaupunginhallitus edellyttää, että kuntayhtymä korjaa työryhmän löytämät epäkohdat.

– Talouden kehityksen on ennen kaikkea oltava ennakoitavissa. Talousennusteiden on oltava luotettavia eikä niitä voida laatia liian vanhoille toteumatiedoille, korostaa työryhmän puheenjohtaja, Riihimäen hallintojohtaja Jussi Savola.

Savola viittaa erityisesti marras-joulukuussa syntyneeseen lähes 800 000 euron ylitykseen, jota ei vielä marraskuussa yhtymähallinnossa pystytty ennustamaan.

Talouden hallintaongelmia löytyi johdon ja johtoryhmän tasolta lähtien. Jo talous- ja toimintavastuun jakaminen ylilääkärin ja ylihoitajan kesken hajauttaa vastuuta, joka on työryhmän mielestä keskitettävä yhdelle hengelle.

Lisäksi tarvitaan tulosaluekohtaista talouden seurantaa, jossa määrärahojen ylityksistä on raportoitava välittömästi kuntayhtymän johtoryhmälle.

Työkaluksi hinnastot

Talousarvion merkitys näyttää unohtuneen terveyskeskuksen arjen työssä ja toiminnassa.

– Ei saa syntyä tilannetta, jossa määrätään hoitoja, tutkimuksia tai kuntoutusta vaikka määrärahat ovat jo loppu. Lääkäreiden kustannustietoisuutta on parannettava. On selvitettävä mahdollisuudet liittää tutkimuksiin toimenpidehinnasto, sanoo Jussi Savola.

Työryhmä löysi kuntayhtymän talouden hoidosta lukuisia heikkoja kohtia, joiden korjaaminen vaikuttaa myös potilastasolle saakka.

Nyt kuntayhtymä joutuu listaamaan kaikki tuottamansa palvelut, jotka eivät ole lakisääteisiä. Niille annetaan myös hintalappu. Hoitotarvikejakelu ohjeistetaan uudelleen, samoin kuin laboratorio- ja röntgentutkimusten käyttö.

Lääkärien on jatkossa selvitettävä tarkkaan, mitkä tutkimukset potilaalle on jo tehty ennen kuin määräävät lisätutkimuksia. Näin vältetään useat, eri lääkäreiden määräämät, jopa päällekkäiset laajat perustutkimukset.

Kuntayhtymän on kiristettävä myös tulopuolen valvontaansa. Kaikista palveluista on laskutettava, taksat ja hinnastot on pidettävä ajan tasalla ja työntekijöitä on koulutettava taloushallinnon ohjelmien käyttämiseen. (HäSa)

Päivän lehti

19.10.2020

Fingerpori

comic