Kanta-Häme

Terveyskeskus sopimusohjaukseen?

Tilaajan ja tuottajan näkemys terveyskeskusliikelaitoksen taloudesta poikkeaa merkittävästi toisistaan.

Ristiriitatilanne selviää tilaajatiimin ja Hämeenlinnan Terveyspalvelut -liikelaitoksen vastauksista kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan toimeksiantoon.

Kenakkala pyysi 9. lokakuuta palvelutuotannon, tilaajan ja konsernipalvelujen edustajilta arviota terveyskeskusliikelaitoksen taloudellisesta tilanteesta ja tasapainotusohjelmasta.

Tähän mennessä julkisuudessa on ollut ainoastaan liikelaitoksen toimitusjohtajan Risto Mäkisen vastaus, joka käsiteltiin liikelaitoksen johtokunnan lokakuun kokouksessa.

Mäkinen toteaa toimintakulujen kasvaneen vuosina 2010-13 varsin maltillisesti: toimintakulut 6,9 prosenttia ja tilausbudjetti seitsemän prosenttia.

Hän korostaa liikelaitoksen ylittäneen konsernin ainoana yksikkönä tuottavuusohjelman tavoitteet. Mäkisen mukaan tuottavuus on noussut noin 3,5 miljoonalla eurolla.

Tilaus on muuttunut

Tilaajapuoli kyseenalaistaa liikelaitoksen luvut 11-sivuisessa selvityksessään, jota ovat valmistelleet tilaajajohtaja Jukka Lindberg ja tilaajaylilääkäri Markku Nurmikari.

Hämeen Sanomien käsiinsä saamasta selvityksestä ilmenee, että liikelaitoksen rahoitus on ollut tilaajan mukaan vähintään kaupungin yleisellä palveluiden rahoitustasolla.

Vanajaveden sairaalan osasto 1:n sulkeminen pienensi kaupungin tilausta noin miljoonalla ja Lammin sairaalan sulkeminen noin 1,8 miljoonalla eurolla vuodessa. Kaikkiaan nämä kaksi päätöstä ovat pienentäneet liikelaitoksen kustannuksia tilaajan mukaan noin 3,7 miljoonalla eurolla tämän vuoden loppuun mennessä.

Samaan aikaan kaupunki on kuitenkin lisännyt rahoitustaan uusiin palveluihin ja henkilöstöön noin 2,1 miljoonan euron edestä.

Tämän vuoden palvelusopimus on 430 000 euroa edellisvuotta pienempi. Ensi vuodelle on puolestaan luvassa 750 000 euroa tämänvuotista enemmän.

Mihin säästöt menevät?

Tilaaja ihmettelee vastauksessaan, mikseivät tehdyt tuottavuustoimet näy selvästi alentuneena rahoitustarpeena tilaajan talousarviossa.

– Näin ei ole käynyt, eikä tilaajan toimin ole mahdollista selvittää, mihin tuottavuushyödyt on liikelaitoksessa käytetty, selvityksessä todetaan.

Sen mukaan Vanajaveden sairaala ei ole riittävästi sopeuttanut toimintaansa sen jälkeen, kun sieltä on siirretty pitkäaikaishoitoa muualle.

Tilaaja esittääkin sisäisen tarkastuksen selvittävän säästöjen käyttökohteet. Sen mukaan liikelaitoksen johtokunnan tai kaupunginhallituksen olisi syytä palauttaa toiminnasta ja taloudesta sopiminen sopimusohjaukseen.

Lisäksi Terveyspalvelut-liikelaitoksen tulisi jatkossa käyttää raporteissaan samoja tunnuslukuja, joita kaupunkikin käyttää. Yksi niistä on esimerkiksi vakituisen hoitohenkilöstön määrä hoitopaikkaa kohden.

Hämeen Sanomat ei perjantaina tavoittanut kaupunginjohtaja Timo Kenakkalaa kommentoimaan asiaa.(HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic