Kanta-Häme

Terveyskeskus sulatti alijäämäänsä

Jo toisena vuonna peräkkäin Riihimäen seudun terveyskuntayhtymä onnistui viime vuonna ohjaamaan taloutensa positiiviselle uralle. Ylijäämää kertyi jo runsaat 900 000 euroa.

– Tavoitteena on, että pystyisimme lähivuosina vähitellen sulattamaan taseeseen kertyneen 3,9 miljoonan euron alijäämän, sanoo yhtymäjohtaja Tero Pitkämäki.

Hausjärvelle, Riihimäelle ja Lopelle kuntayhtymän positiivinen tulos on ilouutinen. Kuntayhtymän taseessa olevan alijäämän kattaminen rasittaisi kuntien taloutta.

Pitkän alijäämäkierteen katkaisu on onnistunut kuntayhtymän talouden sopeuttamisohjelman avulla. Pari vuotta jatkunut ohjelma jatkuu edelleen.

Viime vuonna kuntayhtymässä kehitettiin ja järkeistettiin erityisesti hammashuoltoa.

Lopella ulkoistetusta hammashoidosta luovuttiin ja siirryttiin oman hammaslääkärin käyttöön. Riihimäelle valmistuivat uudet suun terveydenhoidon tilat pääterveysasemalle, jonne siirrettiin myös Kontiontien hammashoitola.

Suun terveydenhuollon asiakasmaksutuloja kertyi 200 000 euroa arvioitua enemmän pääterveysaseman uusien tilojen ja parantuneen hammaslääkäritilanteen vuoksi.

Viime vuoden alussa siirrettiin niin Lopen kuin Hausjärven terveyskeskusvuodeosastojen paikoista puolet kuntien hoidettavaksi.

Ylijäämästä suuri osa kertyi Pitkämäen mukaan pienistä yksittäisistä eristä, joskin erityisesti ulkoistusten ja ostopalvelujen väheneminen vähensi menoja.

Kuntayhtymä on pystynyt luopumaan lähes kokonaan ostolääkäreistä saatuaan virat täytettyä viime vuoden aikana.

Kehittäminen jatkuu. Vuoden kuluttua terveyskeskuksen vastaanottotoiminnot on tarkoitus keskittää Riihimäen sairaalaan, jonne on jo siirretty akuuttiosasto, Hausjärven ja Lopen vuodeosastot, röntgen, laboratorio ja päivystys. Nyt suunnitellaan pääterveysaseman rakennusten tulevaa käyttöä. (HäSa)

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic