Kanta-Häme

Terveysmenot taittumassa Riihimäellä

Alijäämäkierteessä kamppaillut Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä näyttää saaneen taloutensa kuriin. Ensi vuodeksi hyväksytty talousarvio on tasapainossa.

Kuntayhtymään saadaan vain yksi hammaslääkärin ja -hoitajan työpari lisää. Toisaalta Hausjärvellä ja Lopella vuodeosastopaikoista puolet siirtyy kuntien hoidettavaksi ja myös kustannettavaksi.

– Toimintaa ei muuten lisätä, muttei myöskään vähennetä. Talousarvion uskotaan pitävän. Suurin riskitekijä on liittynyt laboratorio- ja röntgenmenoihin, jotka on saatu laskusuuntaan, sanoo terveyskuntayhtymän johtaja Tero Pitkämäki.

Palkkamenot kuriin

Talousarvio ei ylitä kuntien edellyttämää menojen kolmen prosentin kasvua. Palkankorotuksiin alun perin varattu 2,5 prosentin kasvu leikattiin, kun syksyn työehtosopimus rajasi korotukset 20 euroon henkeä kohti.

Työehtosopimuksen linjan noudattaminen nipisti talousarviosta 300 000 euron verran pois. Hammashoidon tarvikkeista on pystytty viime vaiheessa viilaamaan 80 000.

Lainaa tarvitaan 700 000 euroa, joka käytetään Riihimäen terveysaseman hammashoidon uusien tilojen kunnostukseen ja laitehankintoihin sekä sähköisen potilastietojärjestelmän hankintaan.

Tämä vuosi jää miinukselle

Tämän vuoden alijäämää pystytään vielä supistamaan. Joulun aikaan hammashoitoloidenpäivystys on kiinni loppiaiseen saakka. Vain Kontiontien päivystys toimii heti vuoden alusta lähtien.

Riihimäen vuodeosaston kuntoutusosasto on suljettu koko marras- ja joulukuun ajaksi. Supistuksilla säästetään 100 000 euroa.

Yhtymäjohtaja Tero Pitkämäki arvioi kuluvan vuoden alijäämän jäävän 400 000 euroon sen jälkeen, kun Hausjärvi, Loppi ja Riihimäki ovat maksaneet kuntayhtymän hallituksen esittämät ja alijäämän puolittavat ylimääräiset kuntaosuudet.

Kuntien päätökset maksuista ovat vielä tekemättä. Hausjärven odotetaan maksavan vielä tänä syksynä lisämaksuosuutta 71 000, Lopen 68 000 ja Riihimäen 261 000 euroa.

Ensi vuonna kuntayhtymälle taseeseen kertyneen 5,4 miljoonan euron alijäämän kattamisesta laaditaan suunnitelma jäsenkuntien kanssa. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic