Kanta-Häme

Terveyspalvelujen budjetti paukkuu yli

Ei mitään hyvää kerrottavaa. Näin aloittaa vastauksensa Hämeen Sanomien tiedusteluun terveyspalveluiden taloustilanteesta tilaajaylilääkäri Markku Nurmikari.

Terveyden ja toimintakyvyn lautakunnalla on 1,5 miljoonan euron ylitysuhka tämän vuoden budjettiinsa nähden – jo ensimmäisen vuosineljänneksen jälkeen. Talouden seurantaraportti tammi-maaliskuulta osoittaa, että suurimmat ylitykset ovat odotettavissa vammaisten ja mielenterveyspotilaiden asumispalveluissa.

– Yksittäisten ihmisten sijoituksetkin tekevät jo aika paljon. Lisäksi toimeentulotuen ja työmarkkinatuen kuntaosuuden kasvu ovat aika isoja uhkia, Nurmikari toteaa.

Aikapommi tikittää keskussairaalassa

Puolentoista miljoonan euron ylitysuhkaan ei ole kuitenkaan laskettu mukaan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin mahdollisesti nousevia kustannuksia. Sairaanhoitopiiri on ennustanut, että tälle vuodelle budjetoitu kuuden miljoonan euron alijäämä on nousemassa vielä kahdella miljoonalla eurolla.

Tilaajajohtaja Jukka Lindberg kertoo olevansa tilanteesta erittäin huolissaan.

– Se on tällä hetkellä kaupungin suurin yksittäinen taloudellinen riski. Minä en oikein näe niitä rahoja missään. Tässä taloustilanteessa kaikkien sektoreiden pitäisi pystyä maltilliseen menokäyrään, Lindberg toteaa.

Tilanne otetaan vakavasti myös sairaanhoitopiirissä, jonka tarkastuslautakunta on edellyttänyt piiriä laatimaan yhdessä tilaajarenkaiden kanssa talouden tasapainottamisohjelman.

Pidemmällä tähtäimellä säästöjä voi löytyä myös entistä tiiviimmästä yhteistyöstä kuntien hoitaman perusterveydenhuollon kanssa.

Nurmikari ja Lindberg ovatkin ehdottaneet, että osa erikoissairaanhoidon lähetteistä olisi mahdollista korvata kevyemmillä konsultaatioilla. Esimerkiksi Janakkalan terveyskeskuksessa käy säännöllisesti keskussairaalan ortopedi.

– Yhteistyötä pitäisi vahvistaa ripeästi. Ei riitä, että jompikumpi toimii, Lindberg muistuttaa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon väliseen työnjakoon viitaten.

Siirtoviivemaksut…kääntyivät laskuun

Mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin.

Hämeenlinna on onnistunut vähentämään keskussairaalassa jatkohoitopaikkaa odottavien potilaiden määrää. Näin ollen myös ns. siirtoviivemaksut ovat vähentyneet edellisvuodesta selvästi, tammi-maaliskuussa peräti 190 päivällä.

– Välttääkseen siirtoviivemaksut terveyspalvelut-liikelaitos on hoitanut potilaita ylipaikoilla. Lisäksi kaupunki on helmikuusta lähtien ostanut kuusi potilaspaikkaa myös Pappilanniemen sairaalasta, Nurmikari kertoo.

Hänen mukaansa siirtoviivemaksuista on mahdollista päästä kokonaan, jos pitkäaikaispotilaiden määrä Vanajaveden sairaalassa saadaan laskettua alle kymmeneen. Kaupungin tavoitteena on muuttaa terveyskeskuksen yhteydessä sijaitseva Vanajaveden sairaala kokonaan akuuttikäyttöön.

– Jatkamme siis rakennemuutosta. Hidasta muutosta parempaan suuntaan on jo tapahtunut, Nurmikari sanoo. (HäSa)

Menot