Kanta-Häme

Terveysruletti alkaa pyöriä helmikuussa

Terveyspalvelujen valinnanvapaus käynnistyy helmikuun alussa Hämeenlinnassa Jukolan sekä Lammin ja Tuuloksen terveyskeskusten alueella.

Yksityiset terveyspalveluyritykset laskevat parhaillaan, kannattaako kokeiluun lähteä mukaan. Yritykset pitävät Hämeenlinnan kaupungin asiakkaista maksamaa korvausta alhaisena.

Julkisten palvelujen kehittämisjohtaja Karita Reijosaari kertoo Terveystalon olevan innolla kehittämässä huippuhienoa palvelumallia investointeineen. Kannattavuus kuitenkin epäilyttää.

– Vain 18 kuukautta kestävän kokeilun aikana yhdestä asiakkaasta saatava korvaus on hyvin alhainen, Reijosaari toteaa.

Hän arvostelee, että Hämeenlinnan kaupunki on laskenut asiakasta kohti vuodessa maksettavan korvauksen koko väestön mukaan, eli myös niiden, jotka eivät käytä terveyskeskusta.

Reijosaari epäilee, että kun kokeilu alkaa, vaihtajia on ehkä enimmillään joka kymmenes. He ovat niitä, jotka käyttävät palveluja monta kertaa vuodessa. Yritykselle tilanne jää tappiolliseksi.

Toinenkin epäkohta jarruttaa Reijosaaren mielestä kokeiluun lähtemistä. Yksityislääkärit eivät voi työskennellä sekä Hämeenlinnan terveyskeskuksen että yksityisen, kokeilussa mukana olevan lääkäriaseman palveluksessa.

– Terveyskeskuksen yleislääkärit työskentelevät hyvin sivutoimisesti myös yksityisellä puolella. On kestämätöntä, jos joudumme luopumaan lääkäreistä kokeilun vuoksi, sanoo Reijosaari.

Terveystalon Karita Reijosaaren lisäksi myös Linnan klinikan toimitusjohtaja Tiina Halinen myöntää korvausten jäävän liian alhaisiksi kustannuksiin nähden. Hän ei kuitenkaan näe sitä esteeksi osallistua kokeiluun.

– Emme lähde mukaan raha edellä. Tässä hankitaan kokemuksia ja tietoa, joiden avulla kansallista uudistusta voidaan kehittää, Halinen painottaa.

Hämeenlinnan kaupunki ottaa parhaillaan vastaan kokeiluun mukaan lähtevien yritysten ilmoittautumisia. Jukolan sekä Lammin ja Tuuloksen asukkaille lähtee tammikuun loppupuolella tiedotekirje, jossa on myös luettelo tammikuussa mukaan ilmoittautuneista ja hyväksytyistä yrityksistä. Tuottajia voi tulla mukaan koko kokeilun ajan. Luettelo on nähtävissä myös valinnanvapauden verkkosivuilla.

Kokeilu alkaa helmikuun alusta. Projektia vetävä kehittämispäällikkö Niina Haake kertoo, että valinnanvapaus antaa kokeilualueiden asukkaille mahdollisuuden vaihtaa terveysasemaa kuukauden välein.

– Lakiesityksessä puhutaan vaihtomahdollisuudesta kerran vuodessa, mutta Hämeenlinnassa kokeillaan kuukautta. Tieto vaihdosta siirtyy sähköisesti palveluntuottajalta seuraavalle.

Asiakas saa valitsemaltaan palveluntuottajalta julkista terveydenhuoltoa vastaavat palvelut. Palvelupakettiin kuuluu lääkärin, sairaanhoitajan, psykiatrisen sairaanhoitajan sekä sosiaaliohjaajan vastaanotto sekä laboratorio- ja röntgenpalvelut.

Yksityisellä terveysasemalla käynti maksaa asiakkaalle saman verran kuin julkisen puolen terveyskeskuksessa.

– Terveyspalvelujen käyttäjä voi hoitaa valinnan joko sähköisesti nettisivuilla, puhelimella tai käymällä paikan päällä haluamallaan terveysasemalla, Niina Haake kertoo.

Kokeilu päättyy ensi vuoden lokakuun lopussa, kaksi kuukautta ennen kuin uudistuksen pitäisi astua voimaan koko maassa.HÄSA

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic