Kanta-Häme

Terveystalo ostaa Työsykkeen kuntaomistajilta

Toiminta jatkuu nykyisellä henkilökunnalla nykytiloissa.
Työsyke on tutkinut mm. työtekijöiden palautumista stressistä. Kuvassa palvelukoordinaattori Susanna Kallio.

Alunperin Hämeenlinnan kaupungin perustamasta Työsyke Oy:stä käydyn tarjouskilpailun on voittanut Terveystalo Oy.

Samalla, kun yhtiön osakkeet olivat kaupan, kilpailutettiin myös nykyisten omistajien työterveyspalvelut. Uusi omistaja Terveystalo vastaa niistä, kun kauppa aikanaan varmistuu.

Työsykettä omistavat Hämeenlinnan lisäksi useat muut kunnat, sairaanhoitopiiri ja muutamat Hämeenlinnan tytäryhtiöt.

 

Yrityskauppaprosessi on vielä kesken. Jokaisen nykyisen omistajan on erikseen päätettävä kaupasta. Prosessi saataneen päätökseen lähikuukausina.

Korkeimman tarjouksen tehnyt Terveystalo tarjosi Työsykkeestä alustavasti 4,7 miljoonaa euroa. Hinta kuitenkin tarkentuu välitilinpäätöksen perusteella.

Tähän saakka Työsyke on ollut omistajiinsa nähden ns. in house -asemassa eli omistajat ovat voineet hankkia henkilöstönsä työterveyspalvelut suoraan Työsykkeeltä kilpailuttamatta.

Ongelmia on kuitenkin syntynyt siitä, ettei tällainen in house -asemassa oleva yhtiö voi vapaasti toimia markkinoilla. Hankintalain mukaan vain 5 prosenttia tai enintään 500 000 euroa liikevaihdosta voi tulla muilta kuin omistajilta.

Tämä on suitsinut yhtiön kasvua ja on johtanut sen vaikeaan tilanteeseen.

 

Vielä viime syksynä odoteltiin maakuntauudistusta ja sitä, että Työsykkeestä olisi voinut tulla maakunnallinen in house -toimija. Loppuvuodesta omistajakokous kuitenkin päätti, että työterveyshuollon kilpailutusta ja osakekannan myyntiä on syytä valmistella.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon mukaan tarjouskilpailussa oli mukana useita tarjouksia.

– Kyllä se oli todellinen kilpailu. Kauppakirjan luonnos ja tarjousvertailu eivät kuitenkaan ole tässä vaiheessa julkisia.

Yrityskauppaa käsitellään Hämeenlinnan kaupunginhallituksessa maanantaina. Kaupunginvaltuusto päättää osakekaupasta kesäkuun kokouksessa. Muut Työsyke Oy:n omistajat käsittelevät hankinnan ja kaupan omissa päätöksentekoelimissään.

 

Sopimuskausi on 36 kuukautta eli kolme vuotta. Sen jälkeen sopimus jatkuu toistaiseksi voimassa olevana, ellei sitä irtisanota.

Isosuon mukaan ei ole tarkkaan määritelty kuinka usein esimerkiksi työterveyspalvelut pitäisi kilpailuttaa.

– Varmaan se jossain vaiheessa tulee uudestaan eteen.

 

Osakekaupassa yhtiön työntekijöiden asema ei muutu. Työt ja toiminta jatkuvat entisissä tiloissa.

– Toivotamme kaikki Työsykkeen ammattilaiset ja asiakkaat lämpimästi tervetulleeksi Terveystaloon! Kanta-Häme on Terveystalolle merkittävä alue ja haluamme investoida kasvuun ja kehitykseen tällä alueella, sanoo yhtiön julkisten palveluiden johtaja Laura Räty. HÄSA

Juttua täydennetty 17.5. klo 15.54

Työterveyttä

Työsyke Oy:n omistajia ovat Hämeenlinnan kaupunki, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Riihimäen kaupunki, Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä, Hausjärven ja Janakkalan kunnat sekä muutamat Hämeenlinnan tytäryhtiöt.

Vuonna 2018 Hämeenlinna käytti työterveyspalveluihin 1,3 miljoonaa euroa.

Yhteensä Työsykkeen omistajat ostivat palveluja viime vuonna

4,2 miljoonalla eurolla.

Yhtiön henkilöstön lukumäärä on noin 40.

Omistajaosuudet

Hämeenlinnan kaupunki 53,6 %, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri 27,8 %, Janakkalan kunta 2,8 %, kuntaomisteiset yhtiöt (6 kpl) 2,22 %.

Riihimäen kaupunki 8 %, Hausjärven kunta 2,8 %, Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä 2,8 %.

Päivän lehti

21.2.2020