Kanta-Häme Hämeenlinna

Kirjoitukset käynnistyivät poikkeusjärjestelyin Hämeenlinnassa – Terveystiedon kysymykset yllättivät kokelaan: "Olen vähän pettynyt"

Syksyn yo-kokeessa kirjoituspäiviä on enemmän kuin tavallisesti, jotta ryhmät saadaan pidettyä pieninä.
Ellinoora Koskinen (vas.) ja Albika Ahmethanova kertovat, että ensimmäinen yo-koe oli jännittävä kokemus. Osa kysymyksistä oli hyviä, osa vaikeita. Ahmethanova odotti korona- tai virusaiheisia kysymyksiä ja oli pettynyt, kun niitä ei joukossa ollut. Kuva: Riku Hasari
Ellinoora Koskinen (vas.) ja Albika Ahmethanova kertovat, että ensimmäinen yo-koe oli jännittävä kokemus. Osa kysymyksistä oli hyviä, osa vaikeita. Ahmethanova odotti korona- tai virusaiheisia kysymyksiä ja oli pettynyt, kun niitä ei joukossa ollut. Kuva: Riku Hasari

Jännitys ja pettymys.

Nämä olivat päällimmäisiä tuntemuksia, kun Ellinoora Koskinen ja Albika Ahmethanova kertasivat ensimmäistä yo-koettaan eli terveystiedon koetta maanantaina Tavastia Areenan pihassa.

– Minä oletin, että kokeessa olisi ollut koronaan tai viruksiin liittyviä kysymyksiä, mutta niitä ei ollut. Siksi olen vähän pettynyt, Ahmethanova sanoo.

Lyseon lukion sekä aikuislinjan opiskelijat suorittavat syksyn yo-urakkansa entisessä Punaportin liikuntasalissa. Tosin ruotsin ja lyhyiden kielten kirjoitukset järjestetään Kaurialan lukion tiloissa.

Ahmethanova ei kirjoita nyt syksyllä muita aineita kuin terveystiedon, Koskisella sen sijaan on ensi maanantaina vuorossa ruotsin koe. Loput kirjoitusurakastaan he suorittavat ensi keväänä.

He ovat molemmat kahden tutkinnon suorittajia, sillä he opiskelevat myös sote-alan tutkintoa ammattiopiston puolella.

Kirjoittajia enemmän kuin vuosi sitten

Syksyn kirjoituksiin on Tavastian lukioissa ilmoittautunut yli 100 oppilasta enemmän kuin vuosi sitten.

Tavastian kuntayhtymän johtaja Jouni Haajanen kertoo, ettei syksyn tavallista suurempi kirjoittajamäärä johdu niinkään kevään koronaepidemiasta vaan pääsykoeuudistuksesta.

– Moni haluaa nyt korottaa arvosanojaan, kun yo-todistuksen painoarvo pääsykokeissa on entistä suurempi.

Yo-kokeet muuttuivat vuosi sitten syksyllä niin, ettei uusimiskertojen määrää rajoiteta. Nyt syksyllä kirjoituksia on voinut uusia osin ilmaiseksi kevään poikkeusjärjestelyiden takia.

– Tämä on johtanut siihen, että kaikki ilmoittautuneet eivät ole tulleet paikalle. Osa onkin esimerkiksi saanut jo opiskelupaikan, Haajanen sanoo.

Keväällä tiivistettiin, nyt lisää päiviä

Keväällä yo-kirjoitusten tahtia tiivistettiin kesken kirjoitusten, jotta ne ehdittiin viedä läpi ennen järeitä koronarajoituksia.

Nyt syksyllä koepäiviä on enemmän kuin yleensä. Reaalikokeen kirjoituspäiviä on normaalin kahden sijaan neljä ja vieraan kielen pitkän oppimäärän koepäiviä on yhden sijaan kaksi.

Tällä pyritään helpottamaan kokeiden järjestämistä, kun kirjoittajia on kerralla vähemmän. Tällöin turvaväleistä on helpompi huolehtia.

Jouni Haajanen kertoo, että Tavastian lukioissa koepäivien määrän lisääntyminen on aiheuttanut myös hankaluuksia. Valvojia tarvitaan tavallista enemmän, ja se vaikuttaa muuhun opetukseen.

Sunnuntaina kerrottiin, että Lyseon lukio siirtyy etäopetukseen yhden opiskelijan koronatartunnan vuoksi. Etäopetusta jatketaan 25.9. asti. Myös näin pyritään turvaamaan syksyn yo-kirjoitusten onnistuminen.

Kaikki syksyn yo-kirjoituksiin osallistuvat Tavastian abiturientit ovat olleet etäopetuksessa jo maanantaista 31. elokuuta alkaen. HÄSA

Syksyn yo-kirjoitukset

Syksyn yo-kirjoitukset alkoivat maanantaina 14. syyskuuta ja päättyvät torstaina 1. lokakuuta.

Kirjoituspäiviä on 12, sillä reaaliaineet on jaettu neljälle päivälle normaalin kahden sijaan ja vieraan kielen pitkän oppimäärän koe järjestetään kahtena päivänä yhden sijaan.

Ensimmäisenä koepäivänä kirjoitettiin kemia ja terveystieto.

Tavastian kirjoittajat

Tämän syksyn kirjoituksiin on ilmoittautunut kaikkiaan 649 henkilöä. Vuosi sitten ilmoittautuneita oli 537.

Lyseo 251 (viime syksynä 186)

Kauriala 206 (196)

Parola 104 (76)

Lammi 44 (36)

Lyseon aikuislinja 44 (43).

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic