Kanta-Häme

Testaa tietosi Hämeen Sanomien juhannusvisassa

Testaa nyt tietosi Hämeen Sanomien juhannusvisassa. Tarjolla on kaikkiaan 30 eri alojen kysymystä. Vastaukset on julkaistu kysymysten jälkeen.

Urheilu

1. Mikä on keihäänheiton Suomen ennätystulos?
a) 93,61 m
b) 93,09 m
c) 92,40 m

2. Jormakan veljekset tekivät jääkiekon SM-liigan historiaa muodostaen kolmen veljeksen hyökkäysketjun vuonna 2009 JYP:issä. Nuorimpien veljesten nimet ovat Pekka ja Kaarlo. Mikä on vanhimman veljen nimi?
a) Tuomo
b) Timo
c) Teemu

3. Kuinka monta kertaa jalkapallonpelaaja Cristiano Ronaldo on voittanut parhaan pelaajan Kultaisen pallon uransa aikana?
a) 5
b) 6
c) 3

4. Kuka oli ensimmäinen suomalaissyntyinen pelaaja, joka teki maalin NHL:ssä?
a) Pentti Lund
b) Matti Hagman
c) Albert Pudas

5. Missä lajissa Jahangir Khan oli maailman paras 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa?
a) Curling
b) Squash
c) Hevospoolo

Viihde

6. Kuka sai parhaan ohjauksen Oscar-palkinnon vuonna 2018?
a) Paul Thomas Anderson
b) Guillermo del Toro
c) Christopher Nolan

7. Kuinka monta tuotantokautta Game of Thrones- sarjassa on ilmestynyt?
a) 6
b) 7
c) 8

8. Minä vuonna jaettiin ensimmäinen Grammy-palkinto?
a)1959
b) 1975
c) 1984

9. Milloin suomalainen yhtye PMMP hajosi?
a) 2014
b) 2012
c) 2013

10. Kuka ääninäyttelee Bart Simpsonia tv-sarjassa Simpsonit?
a) Nancy Cartwright
b) Dan Castellaneta
c) Harry Shearer

Kulttuuri

11. Kuka suomalainen kirjailija on saanut kirjallisuuden Nobel-palkinnon?
a) Frans Emil Sillanpää
b) Mika Waltari
c) Väinö Linna

12. Kuka on säveltänyt Carmen-oopperan?
a) Giuseppe Verdi
b) Georges Bizet
c) Wolfgang Amadeus Mozart

13. Kuka on maalannut teoksen ”Tähtitaivas”?
a) Vincent van Gogh
b) Ferdinand von Wright
c) Claude Monet

14. Mikä oli suomalaisen arkkitehti Viljo Revellin tunnetuin suunnittelutyö kansainvälisesti?
a) Didrichsenin taidemuseo
b) Sauna Johnson, Wisconsin
c) Toronton kaupungintalo

15. Mikä seuraavista ei ole H. C. Andersenin satu?
a) Lumikuningatar
b) Prinsessa ja herne
c) Paimenpoika

Historia

16. Kuka seuraavista hallitsijoista tunnettiin Ranskan Aurinkokuninkaana?
a) Ludvig XVI
b) Frans I
c) Ludvig XIV

17. Mille vuosille ajoittui Josef Stalinin käynnistämä ns. suuri puhdistus?
a) vuosina 1941-1945
b) vuosina 1936-1938
c) vuosina 1933-1935

18. Minkä maan siirtomaa Indonesia pääosin oli?
a) Iso-Britannian
b) Portugalin
c) Alankomaiden

19. Mikä maa oli Napoleonin Ranskan päävihollinen?
a) Espanja
b) Iso-Britannia
c) Venäjä

20. Kuka roomalainen sotapäällikkö valloitti Gallian?
a) Caesar
b) Pompeius
c) Scipio

Paikalliset

21. Kuinka korkea on Aulangon näkötorni?
a) 33 metriä
b) 43 metriä
c) 53 metriä

22. Mitä tapahtui Hämeen linnassa vuonna 1659?
a) Tulipalo
b) Venäläiset valtasivat linnan
c) Päälinnasta tehtiin viljavarasto

23. Kuka suunnitteli Hämeenlinnan kirkon?
a) Carl Christoffer Gjörwell
b) Louis Jean Desprez
c) Carl Ludvig Engel

24. Mikä näistä lajeista ei kuulunut vuonna 1952 Ahvenistolla järjestettävien Olympialaisten viisiotteluun?
a) ratsastus
b) miekkailu
c) keihäänheitto

25. Kuka on esittänyt HPK:n maalilauluna toimineen kappaleen ”Se on siellä”?
a) Kai Hyttinen
b) Vexi Salmi 
c) Kassu Halonen

Extra

26. Lakko on suomalainen videopelejä pelaava ja vlogeja tekevä tubettaja. Mikä on hänen oikea nimensä?
a) Juuso Karikuusi
b) Teemu Sumell
c) Eric Savolainen

27. Mikä on Suomen suosituin kissarotu?
a) Ragdoll
b) Pyhä birma
c) Maine coon

28. Mikä on Suomen suosituin sosiaalinen media?
a) Facebook
b) Whats App
c) Snapchat

29. Mikä seuraavista valtioista ei ole Puolan naapurivaltio?
a) Slovakia
b) Romania
c) Ukraina

30. Kuinka monta tytärtä oli Jean Sibeliuksella?
a) 2
b) 4
c) 6

Juhannusvisan oikeat vastaukset löytyvät viulu-kuvan jälkeen.  Sibeliuksen viulukonsertto on yksi vaativimmista lajissaan. Arkistokuva: Juhani Salo

 

Juhannusvisan oikeat vastaukset:

1. B, 2. A, 3. A, 4. A, 5. B, 6. B, 7. B, 8. A, 9. C, 10. A, 11. A, 12. B, 13. A, 14. C, 15. C, 16. C, 17. B, 18. C, 19. B, 20. A, 21. A, 22. A, 23. B, 24. C, 25. A, 26. C, 27. A, 28. B, 29. B, 30. C

 

Tietovisan tekivät Hulda Havia ja Mikko Kiuru.
 

 

Päivän lehti

20.1.2020