Kanta-Häme

The Blassics jammailee marimba-velhon lavalle

Hämeenlinnalainen afrofunk-yhtye soittaa kovassa seurassa. Eteläafrikkalainen Dizu Plaatjies on keikkaillut maailman eri kolkissa ja metropoleissa aina Carnegie Hallia myöten.
Tuure Tammi on toinen The Blassicsin perustajajäsenistä. Kuva on otettu viime kesän Linnajazz-puistokonserttikeikan jälkeen.

Torstaina pimeään marraskuuhun on luvassa valovoimaa Verkatehtaan Vanaja-salissa:

Viime kesän Linnajazz-pääkonsertissa puistokansaa tanssittanut The Blassics nousee takaisin kotikaupunkinsa lauteille. Afrofunkin sanansaattaja lämmittää yleisön illan pääesiintyjälle, marimba-velholle Dizu Plaatjiesille.

Skandinavian-kiertueella oleva eteläafrikkalainen artisti on useita vuosikymmeniä kestäneen uransa aikana esiintynyt maailman eri kolkissa ja suurkaupunkien sykkeessä – esimerkiksi New Yorkin Carnegie Hallissa.

– Kova juttu ja inspiroivaa musaa. On mahtavaa päästä kuuntelemaan näin kovan luokan muusikkojen rytmistä kommunikaatiota, sanoo The Blassicsin Tuure Tammi.

 

 

Tammi on aisaparinsa Juha Sarkkolan kanssa rosoisen funkin ja analogisen luomusoundin käsityöläisiä – ja Kaurialassa sijaitsevan Odd Funk -studion kippareita.

– Usein tulee kuunneltua, miten musiikki on tuotettu, mistä ollaan tulossa, minne ehkä menossa. Olisi nastaa myös ehtiä hengailla ja jutella Dizun ja bändin kanssa, sekä tietysti päästä kehumaan keikkaa niin helvetisti, jos siihen on aihetta, Tammi naurahtaa.

The Blassics esiintyy Vanaja-salissa samalla yhdeksän soittajan ja kahden tanssijan kokoonpanolla kuin viime kesänä Linnanpuistossa.

Mukana ovat muun muassa beniniläissyntyinen perkussionisti Viktor Tokpanou, etiopialainen laulaja Miki Mac ja lahtelainen pitkän linjan muusikko Jukka Teerisaari.

Marraskuussa bändi soittaa Lahden Tirrassa ja Helsingissä Kansallisteatterin Lavaklubilla.

Syksyn keikkojen jälkeen Tammi ja Sarkkola viimeistelevät Blassicsin neljättä albumia, joka julkaistaan vinyylinä seiskatuumaisen singlen kera huhtikuussa.

 

 

Dizu Plaatjies tuo Verkatehtaalle viisihenkisen Ibuyambo-kokoonpanonsa. Multi-instrumentalisti Plaatjies sekoittaa Afrikan eri perinteitä omiinsa säveliinsä ja sanoituksiinsa. Tyyliä kutsutaan neoperinteeksi.

Luvassa on laulua, tanssia ja soittoa sekä erilaisia afrikkalaisia soittimia. Suomessa Plaatjies vieraili edellisen kerran 1990-luvun lopussa Amampondo-yhtyeen kanssa.

Dizu Plaatjies tulee Vanaja-saliin suoraan Helsingin Etno soi -festareilta. Lämmittelybändiä ei Verkatehtaan toimitusjohtajan Jouko Astorin mukaan tarvinnut pitkään pohtia.

– The Blassics on paikallinen, kiinnostava ja tasokas yhtye, joka istuu luontevasti tähän konserttiin, Astor luonnehtii. HäSa

Rytmimusiikkia

Dizu Plaatjies & Ibuyambo Ensemble Verkatehtaan Vanaja-salissa to 8.11. kello 20.10. Lämmittelijänä The Blassics kello 19.