Kanta-Häme

THL: Amfetamiinia käytetään ennätyksellisen paljon - Hämeessä poliisi takavarikoinut ainetta suuria määriä

Arkistokuvassa poliisin takavarikoima amfetamiinipussukka. Kuva: Lassi Puhtimäki
Arkistokuvassa poliisin takavarikoima amfetamiinipussukka. Kuva: Lassi Puhtimäki

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut vuosittaisen jätevesitutkimuksen, joka antaa seurantatietoa huumausaineiden käytöstä eri kaupungeissa. Tutkimuksessa huumeiden käyttöä mitataan suurimpien kaupunkien jätevedestä.

Vuonna 2018 tutkimukseen osallistui 23 kaupunkia lähialueineen. Näistä yhdeksän oli mukana ensimmäistä kertaa.

Amfetamiinin käyttömäärät kasvoivat Suomessa vuonna 2018 ennätyslukemiin.

– Amfetamiini on keskeinen huumausaine koko Suomessa. Vuoden 2018 käyttömäärät ovat suurimmat, mitä on koskaan jätevesitutkimuksessa kansallisesti mitattu, kertoo oikeustoksikologiayksikön päällikkö Teemu Gunnar THL:stä.

Kokaiinin käyttö on myös edelleen lisääntynyt, erityisesti eteläisen Suomen suurissa kaupungeissa. Vuodesta 2012 vuoteen 2018 kokaiinin käyttö on moninkertaistunut.

Läntisen tai keskisen Euroopan maihin tai muihin Pohjoismaihin verrattuna kokaiinin käytön suhteellinen osuus huumeiden kokonaiskäytöstä on Suomessa edelleen melko pieni.

Pidemmällä aikavälillä stimulanttihuumeiden yhteenlasketuissa käyttömäärissä on merkittävää kasvua.

Tutkimuksen väestöpohja on noin 55 prosenttia koko Suomen väestöstä. THL vastaa Suomen osuudesta Euroopan huumausaineiden seurantakeskuksen (EMCDDA) vuosittain julkaisemassa kansainvälisessä jätevesitutkimuksessa.

Poliisi ja tulli paljastanut myyjiä

Amfetamiinin käytön lisääntyminen on näkynyt myös Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Lahden seudulla on ollut jo pitkään ollut näkyvä, poliisia paljon työllistänyt huumausaineongelma, jossa amfetamiini on keskeinen huume.

Maaliskuun 5. päivä Hämeen poliisi tiedotti  tehneensä seudulla lukuisia takavarikkoja. Myös aikaisempina kuukausina on paljastunut lukuisia rikoskokonaisuuksia, joissa on myyty tai tuotu seudulle amfetamiinia.

Helmikuussa tulli tiedotti paljastaneensa amfetamiinia maahan tuoneen organisaation, joka lähetti postitse Suomeen amfetamiinia. Tullin mukaan Saksasta oli loppuvuodesta 2018 lähetetty kolme kilon amfetamiinipakettia. Esitutkinnan mukaan huume oli hankittu TOR-verkon kautta ulkomailta ja sitä onli Hämeenlinnaan,  Turkuun, Jyväskylään, Lahteen ja Vantaalle.

Viime vuoden marraskuussa Hämeen poliisi otti kiinni liettualaismiehen, jonka käyttämältä vuokramökiltä löytyi 21 kilon amfetamiinilasti.

Maaliskuussa Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa alkoi puolestaan oikeudenkäynti, jossa syytetään useita moottoripyöräkerhon jäseniksi epäiltyjä henkilöitä pääasiassa amfetamiinikaupasta ja huumausaineen levittämisestä. Syyttäjän mukaan huumausaineet tulivat Heinolassa toimivalta kerholta ja myynnistä vastasi Hämeenlinnan osaston jäsenet ja kerhon lähipiiriin kuuluvat henkilöt. Huumekauppaa syytetään tehdyn pääosin Kanta-Hämeessä vuosina 2016-2018.