Kanta-Häme

THL kertoo perjantaina koronavirusepidemian leviämisestä – Lue täältä perjantaiaamun tilanne

THL kertoo tiedotustilaisuudessa, miten kansalaisten kannattaa toimia koronaepidemian levitessä. Tällä hetkellä Suomessa pyritään hidastamaan koronavirusepidemian alkua.
Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirit suunnittelevat kuvantamispalveluista ensimmäistä yhteistä kokonaisuutta. Arkistokuvassa Kanta-Hämeen keskussairaala Ahvenistolla. Kuva: Riku Hasari
Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirit suunnittelevat kuvantamispalveluista ensimmäistä yhteistä kokonaisuutta. Arkistokuvassa Kanta-Hämeen keskussairaala Ahvenistolla. Kuva: Riku Hasari

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL järjestää perjantaina tiedotustilaisuuden koronaviruksesta. THL kertoo tilaisuudessa, miten kansalaisten kannattaa toimia epidemian levitessä Suomeen. Tällä hetkellä Suomessa pyritään hidastamaan koronavirusepidemian alkua. Myös terveiden ihmisten on suositeltu vähentävän sosiaalisia kontaktejaan koronaviruksen vuoksi.

THL:n lukujen mukaan tähän mennessä Suomessa on todettu 109 laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta. Maailmalla tartuntatapauksia on yli 125 000. 118 maata on raportoinut tartunnoista. Koronavirukseen on kuollut maailmanlaajuisesti yli 4 600 ihmistä. Kuolemista yli 3 100 on tapahtunut Kiinassa.

Suurin osa Suomessa todetuista tapauksista on ollut lieviä. Osa tartunnan saaneista on tarvinnut myös sairaalahoitoa.

Epidemaitilanne muuttunut Euroopassa

Maiden ja alueiden luokittelusta koronviruksen epidemia-alueeksi on päätettyä luopua, koska epidemiatilanne on muuttunut nopeasti Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Tällä hetkellä koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa.

Suomen hallitus suositti, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Lisäksi suositellaan, että myös muiden kokoontumisten järjestäjät harkitsevat riskiarvioiden pohjalta vastaavien tilaisuuksien järjestämistä. Valtion järjestämät suuret seminaarit ja tapahtumat perutaan toukokuun loppuun saakka.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella on perjantaiaamun tiedon mukaan todettu 8 koronavirustartuntaa. Arkistokuva: Riku Hasari

Lisäksi suositetaan, että epidemia-alueilta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa. Etätyötä tulee suosia, jos työtehtävät sen mahdollistavat. Lisäksi muista kuin välttämättömistä työmatkoista on syytä luopua ja lomamatkoja siirtää.

Epidemia-alueelta palaavien lasten, nuorten ja opiskelijoiden tulee sopia päiväkoteihin ja oppilaitoksiin palaamisen ajankohdasta sekä kahden viikon poissaolosta yhdessä palvelutuottajan tai koulutuksen järjestäjän kanssa.

Suositusten mukaan tartuntojen vähentämiseksi tulee myös rajoittaa ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla. Erityisen tärkeää tämä on riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi. Kansalaisten tulee suositusten mukaan noudattaa erityistä harkintaa ja varovaisuutta riskiryhmien kanssa asioidessa. Riskiryhmiin kuuluvat ikääntyneet tai perussairaat.

Kansalaisten noudatettava matkustusohjeita

Koronavirustestien kohdalla siirrytään normaaliin käytäntöön, jossa lääkärin arvioon ja infektiolääkärin konsultaatioon perustuen otetaan testit. Tällä varmistetaan, että testit ovat varmasti kaikkien niitä tarvitsevien ulottuvilla.

Hallituksen mukaan kansalaisten tulee seurata ja noudattaa matkustusohjeita, sekä on tehtävä matkustusilmoitus, jos on välttämätöntä matkustaa. Matkustustiedotteiden ajantasaisuus varmistetaan ja Korona-infopisteet laajennetaan myös maarajoille.

Valtakunnallista neuvontapuhelinpalvelua laajennetaan vastaamaan kysyntää ja monikanavaisuutta lisätään. THL lähettää koronaviruksesta tietopaketin kaikille suomalaisille kotiin molemmilla kotimaisilla kielillä. THL:n resursseja lisätään asiantuntijatyön ja kansalaisten neuvonnan ja tuen varmistamiseksi. Lisäksi otetaan käyttöön kansalaisille suunnattu Koronavirustietoa sisältävä älypuhelinsovellus.

Suomi osallistuu rokotteen kehittämiseen osallistumalla kansainvälisten yleishyödyllisten organisaatioiden tukemiseen yhteensä 5 miljoonalla eurolla.

Laajemmat rajoittamistoimenpiteet vaativat hallituksen mukaan valmiuslainsäädännön käyttöönottoa. Kyse olisi esimerkiksi alueellisista rajoittamistoimenpiteistä, koulujen, päiväkotien, yliopistojen sulkemisesta, julkisen sektorin toiminnan rajoittamisesta, suurten kauppakeskusten sulkemisesta, matkustajalaivaliikenteen ja lentoliikenteen kieltämisestä sekä tapahtumien kieltämisestä.

Juttu jatkuu faktalaatikon jälkeen

Suomen koronatapaukset jakautuvat tällä hetkellä seuraavasti:

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE): 1

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (EPSHP): 2

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS): 50

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri (KHSHP): 8

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri (KSSHP): 6

Lapin sairaanhoitopiiri (LSPH): 1

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri (PSHP): 13

Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiiri (PKSSK): 1

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPO): 18

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri (PSSHP): 2

Satakunnan sairaanhoitopiiri: 2

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri (VSSHP): 5

Epidemia tulee etenemään THL:n arvion mukaan eri tahdissa eri puolilla maata.

– Etenkin niillä alueilla Suomessa, missä ei ole viitteitä viruksen laajemmasta leviämisestä, jatkotartuntoja kannattaa edelleen vähentää selvittämällä tartuntaketjuja ja kartoittamalla altistuneita, kommentoi aiemmin THL:n johtaja Mika Salminen.

Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi 11. maaliskuuta.

Muutoksia puolustusvoimissa

Puolustusvoimat on ilmoittanut tekevänsä muutoksia varusmiesten ja naisten vapaaehtoista asepalvelusta suorittavien lomajärjestelyihin, koulutuksen toteuttamiseen sekä kertausharjoitusten järjestämiseen koronavirustilanteen vuoksi. Muutos astuu voimaan 13. maaliskuuta.

Lue myös: Asevelvollisten koulutukseen ja lomajärjestelyihin muutoksia – Kertausharjoitukset perutaan

Viikonloppuvapaat alkavat perjantain sijaan poikkeuksellisesti lauantaina. Samalla siirrytään malliin, jossa yksi kolmasosa palveluksessa olevista on kerrallaan viikon verran lomalla, mitä seuraa kahden viikon palvelusjakso varuskunnassa. Päätökset lomien ajankohdista tehdään joukko-osastokohtaisesti.

Eri ryhmiin kuuluvien keskinäiset kontaktit varuskunnissa pyritään minimoimaan erilaisilla tila- ja liikkumisjärjestelyillä.

Puolustusvoimien mukaan asevelvollisten koulutuksen järjestelyillä ylläpidetään valmius ja varmistetaan Puolustusvoimien kyky täyttää lakisääteiset tehtävät ja normaaliolojen kriittisten tehtävien toteuttaminen.

Järjestelyn tavoitteena on hidastaa koronaviruksen leviämistä varuskunnissa ja vähentää varusmiesten altistumisriskiä. Samalla mahdollistetaan varusmieskoulutuksen jatkuminen.

Varusmiehiä ja naisten vapaaehtoista asepalvelusta suorittavia informoidaan erikseen järjestelyn vaikutuksista heidän palvelukseensa. Kertausharjoitukset perutaan toistaiseksi. Pääesikunta käskee erikseen keskeytetyn koulutuksen uudelleen käynnistämisestä.

Koulutustoimenpiteiden lisäksi Puolustusvoimat on varmistanut johtamisjärjestelynsä sekä muun muassa rajoittanut virkamatkustamista ja lisännyt etätöiden tekemistä läpi organisaation. Tavoitteena on koronaviruksen vaikutusten tasaannuttaminen ja minimointi.

Muutokset ovat voimassa toistaiseksi.

Pääset täältä selaamaan kaikkia Hämeen Sanomien koronavirusta koskevia juttuja.