Kanta-Häme Riihimäki

Tiedätkö miten ihosi voi? – Yhä useampi on huolissaan luomistaan ja syystä, muutosten varhainen tunnistaminen on tärkeää

Leena Tauru (etualalla) ja muut tukihenkilöt keskustelevat ihopäivään tulleiden kanssa. Kuva: Esko Tuovinen
Leena Tauru (etualalla) ja muut tukihenkilöt keskustelevat ihopäivään tulleiden kanssa. Kuva: Esko Tuovinen

Kanta-Hämeen keskussairaalan Riihimäen yksikön ihotautien poliklinikalla kävi viime keskiviikkoaamuna kuhina. Käynnissä oli Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen kanssa yhdessä järjestetty ihopäivä, jossa sadalla ensimmäisellä oli mahdollisuus tarkistuttaa ihonsa ilmaiseksi ihotautilääkärillä.

Tulijoita paikanpäälle riitti. Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen Riihimäen seudun osaston puheenjohtajan Leena Taurun mukaan ensimmäiset asiakkaat jonottivat jo aamuseitsemältä poliklinikan edessä.

– Ihmiset ovat entistä enemmän huolissaan luomistaan, Tauru kertoo.

Tauru on yksi monista paikan päällä olleista tukihenkilöistä. Heidän tehtävänään oli olla tukena ja jakaa tietoa Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen toiminnasta ihopäivään tulijoille.

Eurooppalainen kampanja

Ihopäivä on osa jokakeväistä Euromelanooma-kampanjaa. Kyseessä on eurooppalainen iholääkärien organisoima kampanja, jossa tavoitteena on ennaltaehkäistä ihosyöpien syntymistä, ja edistää niiden varhaista diagnosointia.

Riihimäen yksikössä päivä järjestettiin nyt ensimmäisen kerran.

Riihimäkeläiset Ulla Rajala ja Keijo Rajala olivat saapuneet poliklinikalle tarkastuttamaan luomiaan. Rajalat, kuten monet muutkin ihopäivään tulleet asiakkaat, toivoivat saavansa vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Moni oli saapunut paikalle nimenomaan epäilyttävän luomen vuoksi.

Ihopäivän aikana erikoislääkärit tutkivat vastaanotettavan ihon ja ohjasivat tarvittaessa jatkotoimenpiteisiin.

– Kyllä tänne on tultu vastauksia hakemaan nimenomaan asiantuntijoilta, Ulla Rajala toteaa.

Kaikkien luomien tulisi näyttää suunnilleen samanlaisilta muodoltaan ja väreiltään. Kuva: Esko Tuovinen
Kaikkien luomien tulisi näyttää suunnilleen samanlaisilta muodoltaan ja väreiltään. Kuva: Esko Tuovinen

Enemmän tällaista

Ihopoliklinikan käytävällä kuuli iloinen puheensorina ja violetteihin liiveihin pukeutuneet tukihenkilöt juttelivat asiakkaiden kanssa. Kiirettä ei kuitenkaan voi olla havaitsematta.

– Tällaisia päiviä kuuluisi järjestää enemmän. Ihmisiä jää ikävä kyllä ulkopuolelle, Tauru sanoo.

Ihopäivässä mukana olleet sairaanhoitajat Alina Ripatcheva ja Johanna Vaahtio toteavat yhteistuumin, että ihopäivän kaltaisille päiville on ehdottomasti tarvetta. Päivän avulla halutaan nimenomaan tarjota matalan kynnyksen mahdollisuus ihon tarkastukseen.

– Erilaiset ihomuutokset etenkin ovat lisääntyneet, Vaahtio sanoo.

Sekä Vaahtio että Ripatcheva toivovat päivän tuovan näkyvyyttä tärkeälle asialle. Vaahtion mukaan erityisesti keski-ikäisiä miehiä tulisi tavoittaa enemmän ja saada tarkastuttamaan ihonsa.

Säteilykertymä ratkaisee

Ihosyövän varhainen tunnistaminen on tärkeää. Ihotautien ylilääkäri Katja Vähävihu Kanta-Hämeen keskussairaalasta kertoo kaikkien ihosyöpien olevan lisääntymässä.

– Etenkin tyvi- ja okasolusyövät ovat suuressa nousussa, mutta melanooma myös, Vähävihu kertoo.

Auringon ultraviolettisäteily on ihosyövän suurin aiheuttaja. Vähävihu kuitenkin tarkentaa, että olennaista ihosyövän synnyssä on, kuinka paljon ultraviolettisäteilyä elämänsä aikana on saanut. Tämän takia sairastumisriski voi olla korkeampi iäkkäämmillä ihmisillä.

Ihosyövät eivät ole vain ikääntyvien ihmisten sairaus, vaan niitä tavataan myös yhä nuoremmilla ihmisillä. Ihopäivän järjestäminen toimii myös ennaltaehkäisevänä tekijänä nuoria sukupolvia silmällä pitäen.

– Onhan tämä myös todella tärkeää tiedottamista, jotta ihmiset osaisivat käyttäytyä järkevästi ulkona ja suojata ihoaan oikein, Vähävihu tarkentaa.

 

Suojaa ihosi oikein

Yhtäkkistä, voimakasta ja suoraa altistumista auringolle tulisi välttää, etenkin klo 11–15 välisenä aikana.

Aurinkosuojassa tulisi olla korkein mahdollinen suojakerroin ja sen tulisi suojata sekä UVA- että UVB-säteiltä.

Aurinkosuoja alkaa vaikuttaa noin puoli tuntia levittämisen jälkeen ja vaikutus kestää vain 2–3 tuntia.

Vaatetus tarjoaa parhaan suojan voimakkaalta auringonvalolta. T-paidat ovat parempi valinta kuin hihattomat paidat, ja tummat vaatteet taas tarjoavat parempaa suojaa kuin vaaleat.

Deodorantit, kosmetiikka ja parfyymit voivat aiheuttaa auringossa epämiellyttävän reaktion tai pigmenttihäiriön, joten tällaisten tuotteiden levittämistä tulisi välttää ennen auringonottoa.

Lähde: Euromelanooma

Päivän lehti

28.1.2020