Kanta-Häme

Tiedätkö, miten taksinkäyttö muuttuu? Uudet lait voimaan kuukauden päästä

Liikennepalvelulain voimaantulo kuukauden päästä 1. heinäkuuta tuo muutoksia taksimatkustajan arkeen. Suurin muutos on taksien hinnoittelun vapautuminen. 

Heinäkuusta alkaen taksimatkan hinta voi vaihdella esimerkiksi kellonajan, taksiyrityksen, tilaustavan ja haluttujen lisäpalveluiden mukaan. Olennaista on, että asiakas tietää taksiin astuessaan, mitä kyyti tulee maksamaan tai millä perusteella hinta määräytyy.

Uuden lain myötä luovutaan nykyisestä kiintiöidystä toimilupajärjestelmästä.

Taksina voi toimia henkilöautojen lisäksi muitakin ajoneuvoja. Myös taksien päivystysvelvollisuus poistuu, joten taksi kannattaa tilata etukäteen erityisesti hiljaiseen aikaan ja kaupunkien ulkopuolella.

Taksiyrityksellä pitää olla yhä liikennelupa ja yritys vastaa kuljettajiensa riittävästä osaamisesta muun muassa asiakaspalvelutilanteissa.  Myös taksinkuljettajan tulee yhä suorittaa taksinkuljettajan koe ja hänen terveys- ja ajo-oikeustietonsa sekä rikostaustansa tarkastetaan.

– Uusi laki tuo monia mahdollisuuksia taksitoiminnan kehittämiseen, mikä toivottavasti hyödyttää sekä asiakasta että yrittäjää. Seuraamme lakimuutoksen tuomia vaikutuksia myös hinnoittelun osalta ja teemme tiivistä yhteistyötä muun muassa Kilpailu- ja kuluttajaviraston kanssa, sanoo tieliikennejohtaja Marko Sillanpää Trafista.

Katso video: