Kanta-Häme

Tiede kiinnostaa suomalaisia

Pikkupoika tarttuu Heurekassa pahvimiehen takapuolesta törröttävään kahvaan ja vetää esiin metrin pätkän paksua köyttä ja seitsemän metriä ohuempaa. Metri toisensa jälkeen lattialle purkautuva köysi havainnollistaa kuinka pitkä ihmisen suoli on.

Heurekan uusi toiminnanjohtaja Anneli Pauli korostaa, että Heurekan tehtävä on saada yleisö sisäistämään tieteellistä tietoa tekemällä ja kokemalla. Pojalle suolisto oli ennen vain mittatieto, mutta muuttuikin nyt uutta uteliaisuutta herättäväksi elämykseksi.

– Ymmärtämiseen tarvitaan mukaan tunne puhtaan tiedon rinnalle. Tässä tiede ja taide kohtaavat, Anneli Pauli sanoo.

Pitkän uran tutkijana ja tiedepolitiikassa tehnyt maa- ja metsätieteiden tohtori sekä Aalto-yliopiston vesihuoltoteknisen mikrobiologian ja tekniikan dosentti aloitti lokakuussa Heurekan toiminnanjohtajana. Tiedekeskuksessa hän pääsee lähentämään tiedettä ja suurta yleisöä.

Tiede on osa elämää

Tiedekeskus Heureka ja tiedekeskukset toimivat linkkeinä tieteen kovan tiedon ja tavallisten ihmisten välissä. Anneli Pauli kertoo tuoreen tiedebarometrin näyttävän, että suomalaiset ovat hyvin kiinnostuneita tieteestä.

– Jopa huomattavasti kiinnostuneempia kuin urheilusta! hän korostaa.

Tiedekeskuksessa koulutus, tutkimus ja innovaatiot saadaan mielenkiintoisella tavalla ihmisten ulottuville. Samalla linkitetään yritysmaailmaa, ihmisten tarpeita, tutkimusta ja innovaatioita.

Ihmisen biologiaan perehdyttänyt Body Worlds -näyttely oli jymymenestys. Sen ansiosta vuosi 2013 hipoo kaikkien aikojen kävijäennätyksiä. Joulukuun puolivälissä ylitettiin jo 400 000 kävijän raja.

Yhdessä ABB:n kanssa järjestämä tapahtuma Sähkön yö veti peräti 2 500 kävijää.

Kolme vuotta sitten Helsingin yliopiston professorin Irma Järvelän vetämä musikaalisuuden periytyvyyttä tutkinut työryhmä toteutti osan tutkimustaan yhteistyössä Heurekan yleisöjen kanssa.

Kokonaisia perheitä kutsuttiin perheitä Heurekaan osallistumaan musikaalisuuden periytyvyyttä tapahtumaan ja testeihin. Yleisö oli tutkijoiden kannalta koeryhmä, mutta yleisöä motivoi testitulokset omasta musikaalisuudesta.

Tapahtuma jouduttiin uusimaan kaksi kertaa sen suuren suosion vuoksi.

Kävijöiden saaminen osaksi näyttelyiden ja tapahtumien suunnittelua sekä toteutusta on Heurekan uusi toimintamalli, jota tiedekeskus suunnittelee toteuttavansa ideaverstas-konseptin mukaisesti.

– Ideaverstaassa yritykset ammentaisivat yleisöltä saatavia ideoita tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen. Kyseessä ei ole mikään start up -paja, vaan verstas, jossa yritykset ja ihmiset voivat ideoida yhdessä, ja se on kaikille hauskaa.

Tytöt mukaan tekniikkaan

Yksi Anneli Paulin tavoite on murtaa yhteiskunnan roolijakoa. Heureka houkuttelee jo nyt vaivihkaa tyttöjä tekniikan pariin. Pehmolelua liikuttavaan robotiikkaan tutustuminen on mielenkiintoista eikä leimaannu pelkästään poikien touhuksi.

Tieteen maailmassa johtavilla paikoilla työskennellyt Anneli Pauli rohkaisee suomalaisia naisia rikkomaan lasikaton. Johtajanpaikoilla on tilaa naisille, mutta sinne pääsy edellyttää tervettä itsetuntoa.

– Suomalaiset naiset ovat keskimäärin aivan liian vaatimattomia. Korkeasti koulutetut ja ammattitaitoiset naiset vähättelevät kykyjään ja antavat vaientaa itsensä. Kansainvälisesti verraten suomalaiset naiset ovat erittäin päteviä.

Anneli Pauli työskenteli kuusi vuotta ennen Heurekaan tuloaan Euroopan komissiossa Tutkimuksen ja innovoinnin pääosaston varapääjohtajana.

– Euroopan tasolta näki selvästi, kuinka edistyksellisesti Suomessa on kehitetty elinkeinoelämän ja tiedeyhteisöjen yhteistyötä. Se, mikä meillä onnistui 2000-luvulla helposti, eteni keskimäärin hitaasti Euroopan Unionissa.

Anneli Pauli osallistui kotimaassa tiede- ja innovaatiopolitiikan kehittämiseen työskennellessään vuosina 1996–2007 Suomen Akatemian johtotehtävissä, pääsihteerinä ja ylijohtajana. Hän vastasi tutkimuksesta ja kansainvälisistä asioista.

– Tutkimusta on hyödyllistä tehdä yhteistyössä niiden kanssa, jotka tarvitsevat tutkimustuloksia. Sen huomasin jo tehdessäni metsäteollisuuden asiantuntijoiden kanssa yhteistyötä laatiessani väitöskirjaani. (HäSa)