Kanta-Häme

Tiemäärärahojen leikkaaminen kiukuttaa kuljetusyrittäjää

Tammelalainen kuljetusyrittäjä Pekka Valtonen on huolissaan tiemäärärahojen jatkuvasta leikkaamisesta.

– Hallituksen kehysriihessä tiemäärärahoista nipistettiin sata miljoonaa euroa. Tämä on valtion omaisuuden hukkaamista, huono signaali niin kuljetusyrittäjille kuin teollisuudellekin, hän jyrisee.

Valtosen yritys, Autoyhtymä Valtonen palkittiin vuoden kuljetusyrityksenä Metsäalan Kuljetusyrittäjät ry:n (MKY) vuosikokouksen yhteydessä Hämeenlinnassa viime viikonvaihteessa.

– Palkinto myönnettiin perheyritykselle, jolla on vuosikymmenten perinne puun ajossa, ja nuortakin polvea on mukana toiminnassa, sanoo MKY:n toiminnanjohtaja Kari Palojärvi.

Autoyhtymä Valtonen kuljettaa metsäteollisuuden raakapuuta UPM:lle. Yrityksellä on ajossa kuusi puutavarayhdistelmää sekä yksi alihankkijan ajoneuvoyhdistelmä.

Yritys vastaa kaikista UPM:n ainespuun kuljetuksista Forssan seudulla, Rengossa sekä Somerolla. Puuta kuljetetaan UPM:n Rauman paperitehtaalle, Seikun sahalle Poriin, Korkeakosken sahalle Juupajoelle sekä Kymin paperitehtaalle Kuusankoskelle.

Valtonen on ollut mukana vuodesta 2006 UPM:n kanssa kehittämässä Avainyrittäjä-mallia, jossa yksi yrittäjä vastaa sopimuskauden ajan itsenäisesti isomman alueen puutavarakuljetuksista, joko omalla kalustollaan tai käyttämällä lisäksi alihankkijoita. Autoyhtymä Valtosen verkostossa on joukko alan yrittäjiä, joille on tarjolla ajoja tarpeen mukaan.

Mistä kuljettajat tulevaisuudessa?

Pekka Valtosen yritys työllistää tällä hetkellä kymmenen kuljettajaa, joista osa on vielä nuoria kuljettajia.

– Työvoiman saatavuus on tulevaisuuden iso kysymys. Kuljetusala ei enää houkuttele nuoria, ja lisäksi ajokorttiuudistukset ja -kustannukset syövät nuorison intoa.

– Kun viimeisetkin suurista ikäluokista jäävät eläkkeelle, eivätkä nuoret enää aja kuorma-autokorttia, niin herää kysymys, että mistä tulevaisuudessa otetaan kuljettajat, hän ihmettelee.

Valtonen on ollut vahvasti mukana kuljetusalan kehittämisessä ja edunvalvontatyössä. Hän toimii Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n hallituksessa sekä Sisä-Suomen Kuljetusyrittäjät ry:n puheenjohtajana.

Hämeen Yrittäjät ja Tammelan Yrittäjät palkitsivat Valtosen viime vuonna Tammelan vuoden yrittäjänä.

Kolkuttaja-palkinto Joensuuhun

Vuosikokouksessa Vuoden kolkuttaja -palkinto myönnettiin metsäalan kuljetusyrittäjien toimintaedellytysten parantamiseksi tehdystä työstä joensuulaisille Pirjo ja Jouni Porokalle. Heidän yrityksensä Porokka Forest oy on alallaan Suomen suurin konemyyjä, jonka edustamat vahvat brändit ovat Kesla ja Jyki.

Vuosikokouksessa Metsäalan Kuljetusyrittäjien uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Hannu Lamminen Ruovedeltä ja uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin Jarkko Vartiamäki Alavudelta. (HäSa)

 

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic