Kanta-Häme

Tienvarsimainonta ei ole villiintynyt

Mainosten määrä teiden varsilla ei ole lisääntynyt, vaikka tienvarsimainonnan sääntelyä kevennettiin elokuussa.

Suurin muutos oli se, että tilapäisen mainoksen pystyttämiseen ei tarvita enää lupaa. Pitkäaikaisen tienvarsimainoksen pystyttämiseksi ei tarvita enää poikkeuslupaa.

Mainostajan on tehtävä mainoksesta vain ilmoitus Pirkanmaan Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle eli ely-keskukseen.

Lupahakemusten muuttuminen ilmoituksiksi ei kuitenkaan muuttanut mainosten sijoittelun periaatteita. Mainoksia ei edelleenkään saa sijoittaa risteysalueille tai muuten liikennettä haittaaviin paikkoihin. Paikoista päätettäessä tärkein kriteeri on yhä liikenneturvallisuus.

Ilmoitusmenettely on mainostajalle lupahakemusta yksinkertaisempi tapa hakea mainokselleen sijoituspaikkaa. Helpottunut käytäntö ei kuitenkaan vielä ole lisännyt mainoshakemusten määrää Pirkanmaan ely-keskuksessa.

– Ilmoituksia on tehty noin kymmenen viikossa, laskee lupapäällikkö Petteri Pietilä. Pirkanmaan ely-keskus tekee päätökset koko Suomen tienvarsimainonnasta.

Pietilä odottaa ilmoitusten määrän kasvavan keväällä ja kesällä.

Ilmoitusmenettely koskee esimerkiksi kaupan tai kahvilan mainoksia. Ilmoitus käsitellään ely-keskuksessa noin kuukauden kuluessa ilmoituksen jättämisestä. Mainostaulun saa pystyttää vasta, kun myönteinen päätös on saatu.

Tilapäisten ja kertaluonteisten tapahtumien kyltistä tai juhlien viitoituksesta ei tarvitse ilmoittaa viranomaiselle. Tällainen mainos voi kertoa vaikkapa joulumyyjäisistä tai ohjata vieraat hääjuhlaan.

Tilapäisen mainoksen voi pystyttää paikoilleen korkeintaan kuukautta ennen tapahtuman päivämäärää. Mainoksen pystyttäjän on myös huolehdittava sen poistamisesta.

Palveluja tarjoavien kohteiden eli esimerkiksi majoituspaikkojen ja museoiden sini- tai ruskeapohjaiset opastusmerkit ovat asia erikseen.

Lakimuutos ei vaikuttanut opastemerkkien sijoitteluun, sillä ne ovat liikennemerkkejä ja tarvitsevat edelleen luvan viranomaiselta. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic