Kanta-Häme

Tieto siirtyy pilveen

Luokassa vallitsee hiljaisuus – jos ei tasaista naputusta oteta lukuun.

Luolajan koulun viidesluokkalaiset istuvat koulukoneidensa ääressä ja harjoittelevat tietokoneen ohjaamina kymmensormijärjestelmää.

– Äidinkielen aineita on ainakin kivempi kirjoittaa koneella kuin käsin, kiittelee Jenna Mäkelä luokkatovereiden nyökytellessä vieressä.

Syksyn mittaan koneiden käyttö Luolajan koulun viidesluokkalaisilla sujuvoitunut huomattavasti. Syynä on se, että koulun rehtorina toimivan Ismo Ahon luokassa ensimmäisten joukossa otettu käyttöön kaupungilla kehitetty Airo-pilvipalvelu.

Airon taakse on koottu jo nyt joukko koulujen käyttämiä sähköisiä palveluita, muun muassa sähköistä oppimateriaalia sekä Office 365. Tulevaisuudessa sinne saadaan myös kotien ja koulun yhteydenpitovälineenä toimiva Wilma.

– Suurin muutos aikaisempaan on se, että nyt kaikki sähköiset palvelut ovat opettajien ja oppilaiden käytettävissä yhden kirjautumisen jälkeen. Aikaisemmin kaikkiin palveluihin piti kirjautua erikseen, ja tämä tuotti erityisesti pienemmille oppilaille vaikeuksia, Ismo Aho sanoo.

Airon kautta käsiksi vaikka läksyihin

Aikaisemmin kouluissa on totuttu tallentamaan kaikki sähköinen materiaali joko omille tietokoneille tai koulun verkkoon. Opetusteknologiapäällikkö Jari Harvio sanoo, että jatkossa tiedot on tarkoitus tallentaa uuteen pilvipalveluun.

– Palvelu toimii kaikilla päätelaitteilla, pc:llä, tableteilla ja älypuhelimilla. Niinpä sähköiset oppimateriaalit, muistiinpanot, viestit, sähköpostit ja kalenteri kulkevat taskussa mukana – niihin pääsee käsiksi milloin ja mistä tahansa omilla tunnuksilla, Harvio kiteyttää.

Palvelun hyödyt korostuvat erityisesti tulevaisuudessa, kun yhä suurempi osa oppimateriaalista muuttuu sähköiseksi.

– Nyt eletään valtavaa murrosvaihetta. Uutta materiaalia tulee jatkuvasti, ja jatkossa ei ole enää välttämätöntä hankkia perinteisiä kirjoja kaikkiin aineisiin. Erityisesti työkirjat varmasti korvautuvat sähköisellä materiaalilla, Harvio arvioi.

Tulevaisuudessa oppilaiden olisi mahdollista päästä kotiläksyihin kiinni Airo-palvelun avulla.

Hämeenlinnan koulut siirtyvät Airoon portaittain. Pilottikouluissa sitä on testattu pitkin syksyä ja palautteen mukaan kehitetty, mutta virallisesti palvelu esiteltiin opettajille vasta lauantain veso-päivässä. Marraskuussa on luvassa lisää työpajatyyppistä koulutusta aiheesta.

Vapaasti muuallakin hyödynnettävissä

Sähköistä oppimisympäristöä on työstetty Hämeenlinnassa usean eri projektin yhteydessä noin viiden vuoden ajan. Opetusteknologiapäällikkö Jari Harvio sanoo palvelun olevan valtakunnallisestikin ainutlaatuinen.

– Taka-ajatus on ollut, että jos tästä saadaan kehitettyä koulujen käyttöön toimiva palvelu, voidaan sitä jatkossa soveltaa kaupungin muidenkin organisaatioiden käyttöön.

Yhteistyökumppaneita on ollut useita, yhtenä sellaisena toimii KuntaPro, joka toimittaa oppilaiden ja opettajien käyttäjätunnukset.

– Palvelu on rakennettu avoimen lähdekoodin pohjalta. Siihen on lisätty myös suljettuja palveluita. Jos joku muu kaupunki haluaa joskus lähteä kehittämään vastaavaa järjestelmää, me voimme lähteä jeesimään.

Airoa vastaavaa palvelua ei Harvion tietämän mukaan ole missään muualla Suomessa toistaiseksi rakennettu. Työpöytäominaisuutta on vähän eri tavalla ennen Hämeenlinnaa käyttänyt Kauniaisten Unelmakoulu-hanke, ja pian Kuntien Tiera oy tulee sitä käyttämään tarjoamassaan oppimisympäristössä. (HäSa)