Kanta-Häme

Tietoa ilman pänttäämistä

Sibeliuksen Syksy -festivaali tarjoaa lauantaina koko perheelle ohjelmaa. Toiminnalliselta Nuottiavainpolulta löytyy seitsemän erilaista rastia, joista jokainen liittyy jollain tavalla Sibeliukseen. Rasteja kierretään Hämeenlinnan keskustassa rastikartan avulla.

Nuottiavainpolun ensimmäisellä rastilla kurkistetaan Sibeliuksen koulumaailmaan Lyseon lukion yrittäjyyslinjan opiskelijoiden johdolla. Rastilta löytyy tietoa ja tekemistä monesta aineesta, kuten äidinkielestä, latinasta ja historiasta.

Yrittäjyyslinjan opiskelijat ovat panostaneet siihen, että koulun historia todellakin näkyy: Sibeliuksen aikaiseksi rehtoripariskunnaksi pukeutuneet opiskelijat Emma Mollberg ja Lauri Salminen vastaanottavat rastille saapuvaa yleisöä sekä esittelevät lyseon Sibelius-kokoelmaa. Itse Sibeliusta esittää Teo Nurminen, joka viihdyttää ihmisiä Lyseon ulkopuolella.

– Meillä ei ollut paljoakaan tietoa Sibeliuksesta ennen rastin suunnittelutyön aloittamista. Tutustuimme aiheeseen muun muassa katsomalla Sibelius-elokuvan, lukemalla Sibelius-kokoelman kirjoja sekä vierailemalla Sibeliuksen syntymäkodissa. On ollut mielenkiintoista oppia lisää niin Lyseolle kuin Hämeenlinnallekin tärkeästä henkilöstä. Nykyään tiedämme jo vähän liikaakin, opiskelijat kertovat.

Myös Kaurialan lukiolta löytyy opiskelijoiden itse suunnittelema rasti. Koulutuskeskus Tavastian kolmannen vuoden lähihoitajaopiskelijat ovat yhdistäneet Sibeliuksen musiikin terveyteen ja hyvinvointiin. Rastilta löytyy esimerkiksi hierontapiste, liikuntapiste sekä verenpainemittausta, jossa voi kokeilla, vaikuttaako klassisen musiikin kuuntelu omaan verenpaineeseen. Rastin avulla pyritään myös kehittämään lähihoitajaopiskelijoiden ammattitaitoa ja laatua palautteen avulla.

– Aluksi hieman epäröimme, että mihin meidät on oikein laitettu mukaan. Oli vaikea keksiä miten yhdistäisimme Sibeliuksen musiikin omaan alaamme. Pikkuhiljaa ideoita alkoi kuitenkin syntyä ja suunnittelutyö on edennyt vauhdilla, lähihoitajaopiskelijat Anni Penttinen ja Noora Vendelin kertovat.

Nuorilla on tietoa vähän

Opiskelijoiden mielestä nuorilla on yleisesti melko vähän tietoa Sibeliuksesta. Nuottiavainpolun kautta tietoa kuitenkin tulisi lisää ilman, että tarvitsee istuskella puuduttavilla luennoilla. Ainakin rastien opiskelijoille yleissivistävää tietoa on tullut rutkasti lisää ja aihe ei enää kuulostakaan niin tylsältä. Aloitusvaiheen skeptiset ajatukset ovat väistyneet ja itse rastipäivää odotetaan innolla.

– Otamme itse vastuun kaikesta, joten päivästä ei varmaankaan ole tulossa helppo. Toivomme kuitenkin, että mahdollisimman moni tulisi käymään! Rastiltamme löytyy paljon aktiviteettia kaikenikäisille, Penttinen kertoo.

Muita Nuottiavainpolun rasteja ovat Palanderin talo, kirjasto, Wetterhoff, Sibeliuksen syntymäkoti sekä Verkatehdas. Kaikkien rastien pääaiheena on Sibeliuksen elämä ja musiikki. Nuottiavainpolku on kaikille maksuton. Mukaan voi liittyä miltä tahansa rastilta ja halutessaan voi osallistua vaikka vain yhdelle rastille.

Rastilta saa mukaan tapahtuman esitteen ja Nuottiavainkartan sekä lisäohjeet polun seuraamiseen.

Nuottiavainpolku lauantain 21.9. kello 10-15. Sibeliuksen Syksy -festivaali järjestetään Hämeenlinnassa 19.-22.9.2013. Lisätietoja www.sib.fi tai Facebook-sivuilta osoitteesta facebook.com/sibeliuksensyksy.

 

Merita Rinta-Laulaja