Kanta-Häme

Tietojärjestelmän kaatuminen suurin sähköisen reseptin uhka

Apteekeissa pidetään Kelan Reseptikeskuksen tietojärjestelmän mahdollista kaatumista suurimpana sähköisten reseptien toimivuuden uhkana.

Apteekkari.fi-sivustolla todetaan, että reseptien toimitus pysähtyisi koko maassa, mikä merkitsisi apteekkariyrittäjille valtakunnallisesti yhteensä jopa 160 000 euron kustannusta jokaiselta alkavalta työtunnilta.

– Aikamoinen häslinki siitä tulee, jos Reseptikeskus kaatuu ja tilanne jatkuu pitkään. Akuutissa tilanteessa pitäisi ottaa yhteyttä lääkäriin ja pyytää häneltä ihan perinteinen puhelinresepti, sanoo apteekkari Sami Hallenberg hämeenlinnalaisesta Jukolan apteekista.

– Jos yhteys katkeaisi, olisimme ihan kädettömiä. Teettäisi meillä hirveästi töitä saada lääkäreihin yhteys, lisää Tori-apteekin apteekkari Marketta Uitto.

Apteekkariliitto kärkkäänä

Hallitusneuvos Pekka Järvinen sosiaali- ja terveysministeriöstä toteaa sivustolla, ettei hän pidä massiivista tietokatkosta todennäköisenä, mutta myöntää sen olevan mahdollista.

Avosairaanhoidon ylilääkäri Virpi Kröger Hämeenlinnan Terveyspalvelut -liikelaitoksesta kertoo, että lyhyitä katkoksia on kuitenkin jo ollut.

– Reseptikeskuksen arkistossa ei myöskään ole ollut käytettävissä kaikkia markkinoilla olevia lääkkeitä. Isoin haaste tulee olemaan kuitenkin potilaiden informointi uudistuksesta sekä lupien kysyminen potilastietojen tarkasteluun. Se syö paljon voimavaroja henkilöstöltä etenkin alkuvaiheessa.

Apteekkariliitto esitti tammikuussa, että e-reseptiä koskevat lainmuutokset otettaisiin uuteen valmisteluun. Lausunnossaan liitto totesi, että sähköisen lääkemääräyksen toimivuudessa on vielä haasteita, jotka pitää ratkaista ennen voimaantuloa. Haasteet liittyvät lääkemääräysten laatimiseen ainoastaan sähköisenä, siihen liittyviin poikkeuksiin sekä muutostöihin apteekeissa.

Paperiresepteistä halutaan eroon

E-reseptiä kokeiltiin jo viime keväänä Hämeenlinnassa keskustan terveysasemalla, mutta lääketurvallisuuden vaarantaneiden tietokoneohjelmistossa olleiden ongelmien vuoksi sitä ei ole juurikaan käytetty. Nyt ongelmat ovat poistuneet ohjelmistopäivityksellä.

– Otamme sähköiset reseptit käyttöön kaikilla Hämeenlinnan terveysasemilla huhti-toukokuun aikana. Pyrimme kirjoittamaan kaikki reseptit sähköisesti. On hankalaa, jos systeemissä pyörii sekä paperisia että sähköisiä reseptejä

Lain mukaan potilaalla on oikeus kieltäytyä sähköisestä reseptistä ja saada se paperisena.

– Pyrimme kovasti perustelemaan, että sähköinen on potilaalle turvallisempi vaihtoehto. Hukkuneet reseptit työllistävät meitä kovasti. Reseptit säilyvät e-arkistossa, joten siinä ei ole hukkumisen mahdollisuutta.

Turvallisuutta korostaa myös apteekkari Marketta Uitto.

– Sähköisen reseptin väärinkäyttö ja väärentäminen on miltei mahdotonta.

Määrä kasvaa piakkoin

Marketta Uiton arvion mukaan Tori-apteekissa liikkuvista resepteistä alle 10 prosenttia on e-reseptejä.

– Sähköisen reseptin käyttäjissä on kaikenikäisiä. Useimmin e-reseptit on saatu sairaalasta.

Huhtikuun alusta sähköisten reseptien määrä tulee kasvamaan räjähdysmäisesti. Avosairaanhoidon ylilääkäri Virpi Kröger sanoo, että Hämeenlinnan terveysasemien osalta voidaan vuositasolla puhua sadoistatuhansista e-resepteistä.

– Meillä asioi vuosittain noin 40 000 ihmistä, joista monilla on useita lääkkeitä. Lääkärikäyntejä on noin 70 000 ja hoitajakäyntejä toinen mokoma, hän kuvailee tilannetta. (HäSa)

Päivän lehti

9.4.2020