Kanta-Häme

Tietopöllö-palkinto Hämeenlinnan lastenkirjaston hengettärelle Mervi Koskelle

Mervi Koski palkittiin lauantaina Tietopöllö-palkinnolla. Kuva Esko Tuovinen

Suomen tietokirjailijat ry:n lasten ja nuorten tietokirjapalkinto Tietopöllö myönnetään tänä vuonna tietokirjailija Mervi Koskelle. Palkinto on suuruudeltaan 8 000 euroa.

Koski (s. 1955) työskentelee informaatikkona Hämeenlinnan kaupunginkirjastossa, ja häntä on luonnehdittu lastenkirjaston hengettäreksi.

Tietopöllö-palkinto myönnetään kirjailijalle tai kirjailijaryhmälle, joka on julkaissut ansiokkaasti lapsille ja nuorille tarkoitettuja tietoteoksia.

Palkinto voidaan myöntää myös erityisen ansiokkaalle ajankohtaiselle tieto- tai oppiteokselle tai tietoteossarjalle. Tietopöllö-palkintoa on jaettu vuodesta 1999, ja se rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Palkinto jaettiin lauantaina 17.11.2018 Suomen tietokirjailijat ry:n syyskokouksen yhteydessä kello 10 Balderin Salissa Helsingissä.

 

Palkintoperusteissa mainitaan, että Mervi Koski on pitkän linjan kirjailija, joka on kirjoittanut suosittuja lasten ja nuorten tietokirjoja. Mervi Kosken tuotanto vastaa hyvin lasten ja nuorten tiedontarpeisiin.

Mervi Kosken suhtautumista kirjoihin, kirjoittamiseen ja tiedon tarjoamiseen on koko ajan ruokkinut työ kirjastossa ja läheinen kanssakäyminen nuorten kanssa.

Hän on myös tuottelias kirjallisten hakuteosten tekijä. Kosken hakuteosten arvoa lisäävät nuorisokirjallisuuden trendeihin ja teemoihin paneutuvat laajat ja asiantuntevat johdannot.

Mervi Kosken tuotannosta välittyy pitkä kokemus sanataiteen ja kirjallisuuden parissa. Hän ymmärtää, mitkä aiheet nuoria kiinnostavat ja miten heille kirjoitetaan.

Hän myös kuuntelee lukijoidensa toiveita aiheista ja on toteuttanut niitä tuotannossaan. Mervi Koski välittää taitavasti tietoa lapsille ja nuorille osana viihdyttävää lukuelämystä.

 

Tietopöllö-palkinnon saajasta päättää Suomen tietokirjailijat ry:n palkintolautakunta, johon kuuluvat vuonna 2018 Markku Monni (pj.), Hannele Cantell, Agneta Rahikainen, Kati Solastie ja Kari Vaijärvi.

Aiemmin Tietopöllö-palkinnon ovat saaneet mm. Aino Havukainen, Marjut Hjelt, Markus Hotakainen, Iiris Kalliola, Mauri Kunnas, Marjatta Levanto, Martti Lintunen, Markku Löytönen, Paula Moilanen, Reetta Niemelä, Laila Nevakivi, Sami Toivonen ja Suvi Vehmanen.

 

Mervi Kosken tuotantoa

Kotieläinten kirja (2006) selvittää perusteellisesti tärkeimpien lajien alkuperän, käyttäytymisen, elintavat ja kotieläimistä saatavat tuotteet.

Sananparret ja uskomukset, huumori ja murteiden erilaiset ilmaisut esitellään kahdessa kokoomateoksessa Västäräkki Vääräsääri (2004) ja Vakka kantensa valitsee (2012).

Suomalaiset haltijat ja taruolennot (2007) on tuhti tietopaketti entisajan ihmisen arkeen ja juhlaan kuuluneista suojelushengistä ja pelottavista ilmiöistä.

Maailman kulttuuriperinnön kiehtovat tarut esitellään teoksessa Seikkailutarinoita (2008), ja Joulupukin jalanjäljillä (2011) on retki uskomusten ja perinnehistorian pariin.

Hirviökäsikirjassa (2010) välitetään tietoa ulkomaisista tarustoista selkeästi ja helppolukuisesti mutta samalla huumorilla ja viihdyttävästi.

Kosken tuorein teos Maailman merkillisimmät kummitustarinat (2017) esittelee kiehtovasti tarinoita yliluonnollisista tapahtumista eri puolilta maailmaa.