fbpx
Kanta-Häme

Tietosuojapapereille ei ole yleistä keräysverkkoa

LUKIJAN AIHE – Sekajäteastia on tavallisen ihmisen helpoin tietosuojapaperien hävityspaikka. Jos luottaa siihen, ettei oman taloyhtiön kyttä tai joku muu käy penkomassa roskapusseja, henkilötietoja sisältävät paperit voi hävittää sekajätteen mukana. Jäteastiasta ne kuljetetaan Ekokemin voimalaan Riihimäelle poltettaviksi.
 
Ympäristöinsinööri Tanja Tastula alueellisesta jätehuoltoyhtiöstä Kiertokapulasta arvioi, että tavalliset kodeissa kertyvät tietosuojapaperit voi palasiksi revittyinä hyvin panna sekajätteen joukkoon.
 
– Jos edellytetään parempaa tietosuojatasoa, on käännyttävä alan yritysten puoleen. Ne silppuavat ja hävittävät paperit asiakkaan haluaman turvallisuustason mukaisesti, hän sanoo.
 
Myös kotiin voi hankkia silppurin, jos paperien repiminen ei onnistu tai huvita, tai tietosuojan tasovaatimus edellyttää silppuamista.
 
Muutaman kympin laitteilla ei kuitenkaan tee juuri mitään. Ne leikkaavat paperit varsin leveiksi suikaleiksi ja tukkeutuvat sekä rikkoutuvat helposti. Kunnon laitteista joutuu maksamaan kunnolla.
 
Jos kotona on tulisija, tietosuojapapereita voi käyttää sytykkeinä. Suurten määrien hävittäminen polttamalla on kiellettyä, sillä jätettä ei saa polttaa kotona. Harvalle tosin kertyy kotioloissa pitkänäkään aikana kilokaupalla tietosuojapaperia.
 
Nimet ja osoitteet ovat riski
Komisario Ilkka Iivari Hämeen poliisilaitokselta kertoo, että henkilötietoja käytetään esimerkiksi identiteettivarkauksissa.
 
– Väärillä tiedoilla voidaan vaikka ostaa nettikaupoista tavaraa, jonka saapumisesta postiin pyydetään ilmoittamaan anonyymiin prepaid-puhelinnumeroon. Lähetys noudetaan väärennetyn valtakirjan avulla, mutta lasku menee sille, jonka henkilöllisyyttä on käytetty, hän selittää.
 
Sotuihin ja osoitteisiin rosvot pääsevät käsiksi muun muassa penkomalla jätepaperin keräysastioita. Moni heittää huolettomasti henkilö- ja osoitetietojaan sisältäviä papereita jätepaperin joukkoon.
 
Kunnallista keräystä ei ole
Kunnallista tietosuojapaperin keräystä Hämeenlinnassa ei ole järjestetty. 
 
Kaupungin viestintäpäällikkö Tiina Vahtokari kertoo, ettei yksityishenkilöiden asiakirjojen kerääminen ja hävittäminen kuulu kunnalle. Luottamushenkilöille annetun salassa pidettäviä tietoja sisältävän materiaalin kaupunki hävittää.
 
Hän myös toteaa, että jos tietosuojapaperin kerääminen järjestettäisiin, keräyspisteiden tulisi täyttää lakien turvallisuusvaatimukset. Niitä pitäisi myös olla eri puolilla kaupunkia ja niitä pitäisi ehkä voida käyttää myös iltaisin.
 
Kiertokapula ottaa tietosuojapaperia vastaan toimipisteissään. Paperi menee poltettavaksi. Käsittely ei ole tiukimpien normien mukaista, mutta suojaustaso riittää tavallisille ihmisille. Maksu määräytyy painon mukaan. Vaaka pyöristää painon lähimpään 50 kiloon ja maksu on alkavalta 50 kilolta yhdeksän euroa. Siis alle 75 kilon paperierät otetaan vastaan yhdeksällä eurolla.
 
Yksityisillä jätehuoltoyrityksillä on omia palvelujaan tietosuojamateriaalin käsittelylle. Suojaustaso ja sen mukana hinnat vaihtelevat asiakkaan tarpeiden mukaan. (HäSa)
 

Menot