Kanta-Häme Helsinki

Tietosuojavaltuutettu: Sähkölukkojen keräämät ovenavaustiedot ovat henkilötietoja

Taloyhtiö määrättiin muuttamaan käytäntöjään. Päätös on tarkoitettu herätteeksi taloyhtiöille.
Sähkölukkojärjestelmän avulla ovenavauksista kerättävät tiedot ovat henkilötietoja, huomauttaa tietosuojavaltuutetun toimisto. Kuva: Esko Tuovinen
Sähkölukkojärjestelmän avulla ovenavauksista kerättävät tiedot ovat henkilötietoja, huomauttaa tietosuojavaltuutetun toimisto. Kuva: Esko Tuovinen, arkisto

Sähkölukkojärjestelmän avulla ovenavauksista kerättävät tiedot ovat henkilötietoja, huomauttaa tietosuojavaltuutetun toimisto.

Apulaistietosuojavaltuutettu Jari Råmanin tuoreen päätöksen mukaan taloyhtiö oli arvioinut virheellisesti, ettei ovenavaustietojen tallentamiseen liittyisi henkilötietojen käsittelyä.

Oven avannut asukas on kuitenkin mahdollista saada selville yhdistämällä avaimen yksilöintitieto tiettyyn asuntoon, päätöksessä kerrotaan. Näin on erityisesti yksin asuvien kohdalla.

Apulaistietosuojavaltuutettu määräsi taloyhtiön muuttamaan henkilötietojen käsittelytoimensa yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisiksi.

Verkossa julkaistusta päätöksestä ei käy ilmi, missä päin Suomea taloyhtiö sijaitsee tai millaisesta yhtiöstä on kyse.

Velvoitteet jäävät usein huomiotta

Råman sanoi STT:lle, että päätös on tarkoitettu herätteeksi taloyhtiöille.

Råmanin mukaan taloyhtiöiden tulisi arvioida, onko henkilötietoja tallentava järjestelmä tarpeen, vai olisiko mahdollista käyttää sähkölukkoja ilman henkilötietojen tallentamista.

–  Mutta jos se on tarpeen, silloin on tietenkin myös suunniteltava toiminta ja toteutettava kaikki rekisterinpitäjän velvoitteet sen mukaisesti, Råman sanoi.

–  Aika tyypillistä se on, että tällaisessa tilanteessa se jää huomiotta.

Taloyhtiössä käytössä yleinen lukitusjärjestelmä

Taloyhtiön antaman selvityksen mukaan kyseessä on hyvin yleinen lukitusjärjestelmä, joka on asennettu muun muassa porraskäytävien ulko-oviin.

Yhtiön mukaan tietoja ei ole teknisesti mahdollista saada lukkorungosta, eikä lukkoliike lue ovenavaustietoja muuten kuin poliisin pyynnöstä. Taloyhtiö katsoi, ettei tiedoista muodostuisi henkilörekisteriä.

Apulaistietosuojavaltuutetun mukaan tietojen ei kuitenkaan tarvitse olla yhdistettävissä suoraan rekisteröityyn, jotta ne olisivat henkilötietoja. Koska rekisteröity on tunnistettavissa, kyse on valtuutetun mukaan henkilötiedoista.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic