Kanta-Häme

Tiilikadulle muutetaan heinäkuussa

Tiilikadun kuntoutuskeskus valmistuu kesäkuussa ja asukkaat muuttavat uusiin tiloihin elokuuhun mennessä. Tuolloin kaupungin ja Koivukotiyhdistyksen välinen sopimus päihde- ja moniongelmaisten kuntoutuksesta päättyy.

Kaupunki on jo valinnut Tiilikadulle uuden henkilökunnan. Avoinna olleisiin tehtäviin haki lähes 160 halukasta, joista neljä työskenteli Koivukodissa ohjaajina ja yksi laitoshoitajana. Koivukodin henkilökunnasta ei kuitenkaan yksikään saanut Tiilikadulta paikkaa.

Yksi Tiilikadulle valituista on työskennellyt aiemmin Koivukodissa.

A-klinikan tukiasumisohjaaja siirtyy kesällä työskentelemään Tiilikadulle.

Tiilikadun esimieheksi valittiin Hyvinkään Toimarista tehtävään siirtyvä Tarja Nahkuri.

– Paikkoja täytettäessä painotettiin päihde- ja mielenterveysalan vahvaa kokemusta, riittävää koulutusta, ryhmien vetämiskokemusta sekä yhteisötyöskentelyä, kertoo palvelualuepäällikkö Marjo Lindgren Riihimäen perusturvatoimesta.

Henkilöstövalinnat puhuttivat

Kaupunginvaltuuston päätettyä joulukuussa hoitaa päihdekuntoutus omana toimintanaan alkoi keskustelu Koivukodin henkilöstön roolista.

Vielä maaliskuussa valtuustossa käytiin pitkä keskustelu siitä, onko kyseessä liiketoimintojen siirto, jolloin kaupungin olisi pitänyt palkata henkilöstö vanhoina työntekijöinä. Työntekijät ovat kertoneet riitauttavansa päätökset, mutta Marjo Lindgrenin mukaan he eivät ainakaan toistaiseksi ole toteuttaneet riitauttamista.

Tehokkaan kuntoutumisen talo

Koivukodissa on ollut 27 asuinpaikkaa, joissa on ollut keskimäärin 20–22 riihimäkeläistä kuntoutujaa ja lisäksi 3–4 ulkopaikkakuntalaista. Tiilikadun 20 asunnon yksikkö on tarkoitettu yksinomaan riihimäkeläisten käyttöön.

Marjo Lindgren vakuuttaa, että kaikille riihimäkeläisille järjestyy tarvittaessa kuntoutuspaikka.

Uusi rakennus on suunniteltu palvelemaan toimintaperiaatetta siten, että asiakas saapuu vastaanotto-osastolle, josta hän siirtyy selviämisjakson jälkeen kuntoutusosastolle ja lopulta valmennusosastolle ennen kuin lähtee talosta tuettuun tai itsenäiseen asumiseen.

– Asiakkaiden ei ole tarkoitus asua pitkään Tiilikadulla. Kuntoutuminen voi onnistua nopeastikin, mutta tilanteet ovat yksilöllisiä. Jos tuettu asuminen ei onnistu, asiakas voi palata uudelleen Tiilikadulle kuntoutukseen, Marjo Lindgren kertoo.

Koivukodin toiminta jatkuu Tiilikadulle heinäkuun loppuun saakka. Yhdistyksen tulevaisuuden toiminnasta ei vielä ole tehty lopullisia päätöksiä. Yhdistys ylläpitää Tiilikadun yksikön lisäksi erityisesti dementoituneille tarkoitettua Peltosaaressa Aava-kotia. (HäSa)