fbpx
Kanta-Häme

Tiilikainen aikoo helliä kiisteltyjä energiakertoimia

Omakotiliiton mielestä näyttää siltä, että poliitikot ovat pyörtäneet puheensa kiinteistöjen energiatodistusten uudistamisesta. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) ei aio luopua todistusten kertoimista.

– Jos sähkölämmityksen kerrointa ei muuteta, ei toimita eduskunnan ja kansan tahdon mukaisesti, Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen sanoo.

Lakisääteistä energiatodistusta moititaan teoreettisista energiamuotojen kertoimista ja kulutuksen laskennallisuudesta. Lähes yksimielisyys vallitsee siitä, että todistus on sekava eikä se palvele kuluttajia.

– Sähkön laskennallinen 1,7:llä painotettu lukema on moninkertainen todelliseen kulutukseen verrattuna, Savolainen sanoo.

Energiatodistuksen muuttamisesta tehtiin eduskunnalle kansalaisaloite, jossa vaadittiin todellista kulutusta aina näkyviin todistuksissa ja kertoimien poistamista. Viime vaalikaudella eduskunnan ympäristövaliokunta katsoi, että pelkän laskennallisen kulutuksen ilman kertoimia pitäisi määritellä energialuokka.

Tuolloinen ympäristöministeri Pia Viitanen (sd.) asetti työryhmän selvittämään energiatodistusten muuttamista. Työryhmän raportin luovutustilaisuudessa viime maaliskuussa ministeri Viitanen lupasi, että luokat perustuvat tulevaisuudessa laskennalliseen kulutukseen ja että kertoimet korjataan.

Kun kansanedustajat tekivät nyt energiatodistuksista kirjallisen kysymyksen ministerille, ministeri Kimmo Tiilikainen antoi Viitasen lupauksesta poikkeavan vastauksen eduskunnalle. Tiilikainen viittasi siihen, että energiatodistus tukeutuu rakennustehokkuusvaatimusten laskentasääntöihin.

– Energiatodistusten kehittämisessä aiotaan jatkossakin tukeutua kyseisiin vaatimuksiin, Tiilikainen sanoi vajaa kolme viikkoa sitten.

Energiatodistusten muuttamisesta on luvattu antaa esitys eduskunnalle vuoden loppuun mennessä. Tiilikainen niputtaa yhteen energiatodistusten kertoimet ja rakennusten energiatehokkuusvaatimusten kertoimet, joista on säädetty asetuksella. Kertoimet voivat muuttua, mutta muutos ei mene välttämättä vaadittuun suuntaan.

– Hallituksen tavoite hiilettömään Suomeen voi vaikuttaa myös energiamuotojen kertoimiin, Tiilikainen julisti Suomen Omakotilehdessä.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Savolainen pitää sähkön kerrointa energiatodistuksen keskeisenä ongelmana. Todistuksessa sähkölämmityksen laskennallinen kulutus kerrotaan 1,7:llä. Kaukolämmön kulutus kerrotaan 0,7:llä.

– Ymmärrämme hallitusohjelman vaatimuksen hiilettömästä Suomesta. Pelkona on kuitenkin, että energiatodistuksen tehdään vain pieniä sisällöllisiä uudistuksia.

Kertoimien yksi ongelma on, että erilaiset kertoimet eivät kuitenkaan vastaa energiatuotannon hiilidioksidipäästöjä. Sähköstä suuri osa tuotetaan päästöttömästi, kun taas kaukolämpöä tuotetaan kivihiilellä ja maakaasulla.

– Meillä Suomessa on moninkertaista sääntelyä. Asuntojen lämmitykseen vaikutetaan muun muassa rakennusmääräyksillä, energiaverotuksella ja energiatodistuksilla.

Eduskunnan ympäristövaliokunta ei hyväksynyt energiatodistuksissa siirtymistä todelliseen kulutukseen. Perusteluna oli, että todellista kulutusta ei voida todentaa vanhoissa perintötaloissa ja puulämmitteisissä asunnoissa. HäSa

Menot