Kanta-Häme

Tiiraongelma ratkesi katolla

Vielä viime kesänä Torikadulla sijaitsevan kerrostalon asukkaat lähtivät kotoaan sateenvarjojen kanssa. Syynä eivät olleet kesäsateet, vaan tiirat.

– Se oli aivan hirveää. Ne ulostivat päälle eikä vaatteita saanut puhtaaksi, kertoo talon asukas Irja Silvan.

Tänä kesänä tiiraongelma on kuitenkin ratkennut, kun rakennuksen vanha katto vaihdettiin nykyaikaiseksi. Katon musta pinta tulee kesällä niin kuumaksi, että tiirat eivät pysty enää pesimään siellä.

Taloyhtiön isännöitsijä Kari Salonen ei osaa sanoa tarkkaa vuotta, milloin tiirojen aiheuttamat ongelmat alkoivat. Viime kesänä ne kuitenkin kärjistyivät niin pahaksi, että jotain oli tehtävä.

Katon uusiminen maksoi taloyhtiölle 20 000 euroa.

– Kyllähän se kalliiksi tuli. Katto oli muutenkin vanha, mutta aikaistimme sen korjausta tiirojen takia. Muita laillisia keinoja ei lintuongelmien ratkaisemiseksi oikein ole, Salonen sanoo.

Valitukset vähentyneet

Hämeenlinnan kaupungin ympäristöasiantuntija Heli Jutila kertoo, että useimmiten lokkien ja tiirojen yhteentörmäykset ihmisten kanssa syntyvät tilanteissa, joissa linnut pesivät asuinrakennusten katoille.

Tänä kesänä lintuongelmia Hämeenlinnassa on kuitenkin ollut vähemmän kuin yleensä. Hämeenlinnan kaupungille ei ole juuri tullut valituksia lokeista ja tiiroista.

Jutila uskoo, että syinä ovat tietoisuuden lisääntyminen ja kunnioitus luontoa kohtaan.

– Asioista on puhuttu viime vuosina paljon. Yhteydenottojen vähentyminen saattaa johtua myös siitä, että olemme laittaneet kaupungin nettisivuille ohjeet, joissa kerrotaan, miten lokkitilanteissa täytyy toimia ja mitä saa tehdä. Kaupungin palveluneuvojatkin vastaavat tarvittaessa kysymyksiin, Jutila sanoo.

Lokkien käyttäytymisellä syyt

Ongelmatilanteissa Jutila suosittelee miettimään, mistä lintujen käyttäytyminen johtuu. Pesimäkauden aikana esimerkiksi lokkien emot ovat erityisen suojelevia.

Tällöin hän suosittelee kiertämään lokit kaukaa. Monilla muillakin arkipäiväisillä teoilla voi välttää pahimpia yhteentörmäyksiä. Lokeille ei kannata antaa ruokaa, ja ruoantähteet pitää laittaa roskiin.

– Lokkien käyttäytyminen on kuitenkin riippuvainen siitä, mihin ne ovat tottuneet. Jos niille on tarjottu ruokaa, ne tottuvat siihen, että ihmisten läheltä löytyy aina ruokaa, Jutila sanoo.

Ratkaisut tehtävät pesintäkauden ulkopuolella

Jos katoilla pesivistä linnuista on haittaa, asia pitää ratkaista pesintäkauden ulkopuolella. Silloin pesintä voidaan estää kokonaan ei-sopivassa paikassa.

Muutenkin ongelman ratkaisuun on hyvä varata aikaa.

– Jos tänä kesänä linnuista on ollut ongelmia, niin ensi kesäksi voi miettiä, mitä voi tehdä toisin. Esimerkiksi kattoratkaisuilla, lasitetuilla parvekkeilla ja kunnon jätekatoksilla saa jo paljon aikaan, ympäristöasiantuntija Heli Jutila sanoo.

Kun ongelmia ilmenee, hän suosittelee olemaan yhteydessä myös viranomaisiin, sillä säätely on tiukkaa. (HäSa)

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic