Kanta-Häme Hämeenlinna

Tiiriöön tulee suuri eläinsairaala, kun kaksi klinikkaa yhdistyvät – Kuinka käy klinikkamaksujen?

Eläinlääkäri Anssi Tast (vas.) on eläinlääkäriasema Vethausin perustajajäsen ja työskentelee edelleen klinikalla eläinlääkärinä. Kuvassa myös Niina Joutsensalo. Arkistokuva vuodelta 2014. Kuva: Esko Tuovinen
Eläinlääkäri Anssi Tast (vas.) on eläinlääkäriasema Vethausin perustajajäsen ja työskentelee klinikalla eläinlääkärinä. Kuvassa myös Niina Joutsensalo. Arkistokuva vuodelta 2014. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan Tiiriöön nousee noin 800-neliöinen eläinsairaala, kun Hämeenlinnan eläinlääkäriasema Evidensia ja Hattulan eläinsairaala Vethaus yhdistyvät.

Uuden sairaalan nimeksi tulee Eläinsairaala Vethaus.

Eläinsairaalasta tulee maakunnan suurimpia, ellei suurin, ja sille rakennetaan uudet tilat Kultakeskuksen tiloihin.

Hattulan Vethausin klinikan johtaja Juha Virolaisen mukaan avajaisia on tarkoitus viettää kesä–elokuun aikana. Eläinsairaalassa tulee toimimaan päivystysklinikka, eli se on auki viikon jokaisena päivänä vuorokauden ympäri. Erityislääkärien vastaanotto palvelee päiväaikaan.

– Tarkoituksena on saada monipuolista palvelutarjontaa ja alueen erityisosaamista saman katon alle, Virolainen sanoo.

Evidensia Hämeenlinnan klinikan johtaja Kaisu Vuori kertoo, että klinikat ovat aiemminkin yhdistäneet toistensa erityisosaamista.

Hattulan klinikalla toimii muun muassa kaksi ortopedia ja Hämeenlinnassa on erityisesti sydänosaamista.

Tarkat suunnitelmat tilojen suhteen

Kultakeskuksen rakennuksessa alkavat tällä viikolla ensimmäiset sisätilojen muutostyöt. Muutoin rakennuttamisen kilpailuttaminen on vasta alkamassa ja eläinsairaalan budjetti auki.

– Tilojen on oltava sellaiset, ettei tule päällekkäistä toimintaa, mikä on tärkeää esimerkiksi riskipotilaiden kohdalla, Vuori kertoo.

Myös leikkaussaleista tehdään moderneja ja koirille ja kissoille on omat teho-osastonsa, koirateho ja kissateho. Vastaanottohuoneita tulee seitsemän.

– Myös välineistöä päivitetään ja hankitaan uutta diagnosointivälineistöä muun muassa laboratoriopuolelle, Virolainen lisää.

Virolaisen mukaan eläinpuolella vaatimustaso on jo samaa tasoa ihmisterveydenhuollon kanssa esimerkiksi rakennuksen ilmanvaihtoa ja -suodatuksia myöten.

Tämä olikin yhtenä syynä, minkä takia Hattulan klinikalla oltiin kiinnostuneita klinikoiden yhdistämiseen.

– Hattulan tiloja olisi pitänyt päivittää ja tehdä huomattava remontti. Siinäkin mielessä yhdistymiselle on nyt sopiva ajankohta.

Vuoren mukaan Evidensia-sairaaloille on olemassa oma suunnitelmansa ja ohjeistuksensa, joka tulee helpottamaan uuden klinikan rakentamista.

– Kun tiedetään, millaisia kompastuskiviä voi olla, ei meidän tarvitse niihin kompastua.

Ei vaikuta hintoihin?

Sekä Virolainen että Vuori vakuuttavat, ettei suurremontti tule näkymään merkittävästi eläinlääkäripalveluiden hinnoissa.

– Näillä näkymin, ei ole tarvetta lähteä nostamaan hintoja, Virolainen toteaa.

Yhdistymisen jälkeen nykyiset klinikoiden työntekijät jatkavat uudessa eläinsairaalassa. HÄSA.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic