Kanta-Häme

Tiistaina juhlitaan Sibeliusta - Pahvi-Jannen edustustehtävät eivät tähän pääty

Säveltäjämestari Jean Sibelius otti juhlavuonnaan Hämeenlinnassa pahvisen muodon. Pahvi-Sibeliuksia on kaupungissa ainakin viisi, ja ne ovat toimineet edustustehtävissä muun muassa Verkatehtaalla, Raatihuoneella ja Lyseolla.

 

Mitä pahvihahmoille tapahtuu juhlavuoden jälkeen, Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtaja Erkki Korhonen?

– Pahvi-Sibeliukset varmasti säilyvät, koska Sibeliuksella on ensi vuonnakin syntymäpäivä: hän täyttää 151 vuotta. Suomi täyttää vuonna 2017 sata vuotta, ja silloin Sibeliuksen musiikki on aivan avainasemassa. Pahvi-Sibelle on siis käyttöä ainakin kahdeksi vuodeksi eteenpäin.

– Materiaali näyttää niin hyvältä, että saas nähdä, säilyykö pahvi-Sibelius vuoteen 2065, jolloin vietetään Sibeliuksen 200-vuotispäivää. Mielenkiintoista nähdä, millainen Sibelius-kuva meillä on 50 vuoden päästä.

 

Kuinka hyvin esikuva on mielestäsi kiteytetty pahvi-Sibeliukseen?

– Se kuvaa häntä monella tavalla hyvin. On hyvä, että siinä on nuori mies eikä kaljupää. Sibeliuksella oli hienot hiukset, joista hän oli myös hyvin tarkka. Daniel Nyblin kuvasi Sibeliuksen kadulla juhlitun yön jälkeen. Kuvassa Sibeliuksella oli rasvainen, kampaamaton tukka valvotun yön jäljiltä, ja Sibeliusta kuva harmitti. Kuvasta kuitenkin tuli kuuluisa, ja juuri tämä kuva valittiin Suomen viimeiseen sadan markan seteliin.

– Hyvää on myös moderni Sibelius-kuva: on löydetty ihminen marmoripystin takaa. Sibelius oli hyvin humoristinen tyyppi ja hyvä seuramies. Hän oli keikari, joka piti räätäliltä tilattua mittatilauspukua. Tämä näkyy myös pahvi-Sibessä.

 

Miten Sibelius viettäisi syntymäpäiväänsä, jos olisi hengissä?

– Koska 70-vuotisjuhlat olivat valtava kansanjuhla Messuhallissa, haluaisi hän viettää juhlat nyt ehkä paljon yksinkertaisemmin ja rauhallisemmin. Hän olisi varmasti hyvillään siitä, että päiväkirjat on julkaistu, ja että on löydetty se ihminen sieltä marmoripystin takaa. Häntä pidettiin eräänlaisena superihmisenä, ja olosuhteet lamaannuttivat häntä säveltäjänä.

– Sibelius olisi varmasti mielissään siitä, että hänen musiikkiaan soitetaan ympäri maapalloa. Juhlavuonna on järjestetty yli 2 000 Sibelius-aiheista tapahtumaa. Sibelius on varmasti tänä vuonna suositumpi kuin koskaan. Se on tavallaan aika yllättävää. HÄSA