Kanta-Häme

Tiistaina luvassa asiallista keskustelua kuumasta perunasta

Ensi viikon tiistaina on tarjolla kättä pidempää esimerkiksi muissa kaupungeissa toteutetuista pysäköintiratkaisusta ja niiden toimivuudesta. Kaupunkikeskustayhdistys järjestää Raatihuoneessa avoimen tilaisuuden Hämeenlinnan tulevasta pysäköintilaitosratkaisusta.
 
– Pysäköinnistä puhutaan ja kirjoitetaan yleisönosastoissa nyt todella paljon, yhdistyksen palvelupäällikkö Sari Hagemeier sanoo.
 
– Kyseessä on todellinen kuuma peruna, joka on kaupunkilaisille hyvin tunnepohjainen asia. Tässä tilaisuudessa olemme koonneet eri näkökulmien edustajia asiapitoiseen keskusteluun saman pöydän ääreen.
 
Asiantuntijoita
 
Kello 13 alkavan tilaisuuden avaa Kaupunkikeskustayhdistyksen puheenjohtaja Risto Pekola ja foorumin juontaa Elävät Kaupunkikeskustat ry:n toiminnanjohtaja Pokko Lemminkäinen.
 
Hämeenlinnan Eteläranta Oy:n Eero Holstila esittää näkökohtia keskustan elinvoimaisuudesta ja Lahti City ry:n Janne Viitamies kertoo Mikkeliin valmistuneesta pysäköintilaitoksesta sekä Lahden suunnitelmasta. Yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja Pasi Vesala avaa valtuuston ja lautakunnan tekemät päätökset ja suunnitellut jatkotoimet.
 
Kello 14.30 0n vartin kahvitauko, jonka jälkeen optikko Ismo Kivinen pohtii keskustan pysäköintiä yrittäjän näkökulmasta, Fira Oy:n Miska Eriksson esittelee Lahden pysäköintilaitoksen suunnittelun lähtökohtia ja diplomi-insinööri Juha Mäkinen kertoo pysäköintisuunnitelman taustat ja vaihtoehdot.
 
Viimeisenä alustajana on kaupungin hallinto- ja talousjohtaja Ismo Uusitalo valottaa keskitetyn pysäköintilaitoksen rahoitusmahdollisuuksia ja hankkeen vaikutuksia Hämeenlinnan talouteen.
 
Kello 16 lähtien on varattu tunti keskusteluun, jossa puhujat vastaavat yleisön kysymyksiin. 
 
Tilaisuus on maksuton, mutta kahvitarjoilun järjestämiseksi siihen on ilmoittauduttava viimeistään maanantaina sähköpostitse osoitteeseen info@kaupunkikeskusta.fi.
 
Turhaa loanheittoa
 
Hagemeier toivoo, että ihmiset tulisivat tilaisuuteen avoimin mielin kuuntelemaan pysäköintiratkaisujen parissa toimineiden ihmisten kokemuksia ja näkemyksiä.
 
– Yleisönosastojen keskusteluissa päädytään mielestäni aivan liian usein kaatamaan loskaa Jarmo Kulmalan ja pysäköintiyhtiön niskaan, vaikka päättäjäthän näiden asioiden takana ovat, Hagemeier pohtii.
 
– Pysäköintiyhtiö ei ole olemassa rahoittaakseen itseään, vaan tarjotakseen kaupunkilaisille palveluja. 
 
Hyvinkää nostetaan näissä keskusteluissa usein esille ilmaisen pysäköinnin paratiisina.
 
– Ilmainen pysäköinti on hankala asia ja Hyvinkäällä kaupunki saa parkkisakoista puoli miljoonaa euroa, koska ihmiset eivät osaa pysäköidä ilmaiseksi.
 
– Pysäköinnin logiikkaa ei ole ehkä tarpeeksi osattu avata ihmisille ja uskon ensi tiistain tilaisuuden tarjoavan vastauksia siihen, miksi näitä asioita nyt mietitään.
 
Pysäköintilaitosfoorumi – torille vai linja-autoasemalle ti 20.8. klo 13-17 Raatihuoneessa.
 

Päivän lehti

1.6.2020