Kanta-Häme

Tiivistäminen tuo kouluille jatkoaikaa

Sisäilmaongelmien vaivaamissa Hämeenlinnan kouluissa tehdään nyt urakalla tiivistämistöitä.

Kaupungin rakennustekninen asiantuntija Mika Metsäalho harmittelee, että monessa tapauksessa korjaustöihin olisi pitänyt ryhtyä jo muutama vuosi sitten.

Varautuminen on kuitenkin ollut vaikeaa, sillä kouluverkkoon liittyvät suunnitelmat ovat muuttuneet, eikä ylläpidossa ole pystytty ennakoimaan kaikkia vaikutuksia.

Näin on käynyt esimerkiksi Miemalan, Myllymäen ja Ortelan kouluilla, joissa lakkauttamispuheiden jälkeen onkin ryhdytty viisivuotissuunnitelman mukaisiin korjaustöihin.

Hankalin tilanne on tällä hetkellä Lyseon yläkoulun käyttöön jäävällä keskuskoululla. Rakennuksessa tehtävät korjaukset olisi Metsäalhon mukaan pitänyt toteuttaa viimeistään kaksi vuotta sitten.

Alun perinhän Lyseon koulun piti siirtyä Nummen yhtenäiskouluun. Lyseon koulun lakkauttaminen kuitenkin peruttiin, ja lakkautuslistalle joutui Ahveniston yläkoulu.

Kosteus- ja sisäilmaongelmista kärsivällä keskuskoululla on toteutettu tähän mennessä luokkakohtainen ilmanvaihto ja ikkunat on tiivistetty kertaalleen. Toinen ja nykytietämyksen mukaan toimivampi tiivistämiskierros on aloitettu.

Viimeksi ongelmia on rakennuksessa aiheuttanut lähinnä riittämätön sähkökeskus, joka ei pakkaskauden aikana pysty tuottamaan riittävästi sähköä tuloilman lämmittämiseen. Tästä syystä ilmanvaihto on jouduttu pitämään talvella pienemmällä kuin olisi syytä. Ensi kesälle onkin suunnitelmissa keskuskoulun sähköjärjestelmän parantaminen ilmanvaihdon vaatimalle tasolle.

Lyseon lisärakennus sen sijaan on saatu pari vuotta sitten tehdyillä tiivistämisillä siihen kuntoon, että talossa pitäisi pystyä elämään peruskorjaukseen saakka.

Metsäalhon mukaan sisäilmaoireilusta on tullut joitakin ilmoituksia, mutta lisärakennuksesta keväällä 2016 otetut sisäilmanäytteet osoittautuivat puhtaiksi.

Tarkistusmittaukset on tehty viime viikonloppuna, mutta tuloksia joudutaan laboratoriosta odottamaan vielä kuukauden päivät.

Koulutiloihin kohdistuva paine alkaa purkaantua, kun lukiot pääsevät syksyllä 2018 muuttamaan Hattelmalantielle, mikäli alkuperäinen aikataulu pitää. Palvelujohtaja Mika Mäkelä kertoo, että lukion uusien tilojen rakentaminen alkaa näillä näkymin elokuussa.

Kaurialan yläkoulu pääsee tämän jälkeen muutamaan lukiolta vapautuviin tiloihin syksyllä 2019 muutostöiden jälkeen. Samalla logiikalla myös Lyseon yläkoulu muuttaisi Lyseon lukiolta vapautuviin ja remontoitaviin tiloihin.

– Alkuperäisenä ajatuksena oli, että Lyseon koulu väistäisi päärakennuksen, lisärakennuksen ja keskuskoulun muodostamassa kolmiossa. Nyt pulma on se, pystytäänkö keskuskoulu korjauksista huolimatta pitämään käytössä niin pitkään, että yläkoulu pääsee lukiolta vapautuviin tiloihin, Mäkelä sanoo.

Jos seurantatutkimukset kielivät liioista ongelmista, voi kaupunki vielä joutua etsimään keskuskoulussa oleville yläkoululaisille väistötilat. HÄSA

Päivän lehti

4.6.2020