Kanta-Häme

Tilaa mielikuvitukselle

Seminaarin koulussa on tiedossa iloisia yllätyksiä elokuussa kouluun palaaville oppilaille. Koulun piha on remontoitu kokonaan uuteen uskoon. Rehtori Pasi Rangellin mukaan piha kaipasikin jo kipeästi puuhamahdollisuuksia.

– Pihassa oli vain pari keinua ja ikivanha kiipeilyteline. Aina kun satoi, piha oli yhtä vesilammikkoa, rehtori kuvailee.

Nyt pihaan on noussut uusia kiipeilytelineitä, liukumäkiä, keinuja ja muita välituntileikkeihin sopivia välineitä. Pihan keskelle rakennetaan kenttä, jonka yhdelle sivulle tehdään vielä 60 metrin mittainen juoksurata. Kentälle tulee salibandyn ja koripallon pelaamiseen sopiva asfaltoitu alue. Kenttä valaistaan hyvin, jotta sitä voidaan käyttää myös iltaisin.

Pihaan rakennetaan myös uusi parkkipaikka. Parkkipaikan pohjat uusittiin, ja alueelle on asennettu jo uudet valaisinpylväät sekä lämmityspaikat autoille. Myös koulutaksien pysähdyspaikkaa parannetaan, sillä koulun oppilaista noin 80 saapuu opinahjoonsa taksikyydillä.

Hämeenlinnan kaupunki osoitti pihan remonttiin 400 000 euron määrärahan.

– Lapset todennäköisesti innostuvat uudesta pihasta yhtä paljon kuin aikuisetkin. Nyt piha-alue on turvallinen ja palvelee meitä kaikkia, Rangell toteaa.

Oppilasmäärä kasvaa

Seminaarin koulussa on tulevana syksynä noin 900 oppilasta. Heistä noin 70–80 lasta opiskelee Ojoisten Lastentalossa ja 200 oppilasta muuttaa Seminaarin koulun tiloihin Nummen koulusta. Nummen koulun 1.–3. -luokkalaiset siirtyvät opiskelemaan Seminaarin koululle, koska Nummen koulussa on todettu sisäilmaongelmia ja homekasvustoja.

Luokkakokoja ei ole jouduttu Nummen koululaisten vuoksi suurentamaan, vaan evakko-oppilaille on kesän aikana kunnostettu B-rakennuksesta omia luokkahuoneita sekä pienryhmille sopivia työskentelytiloja.

– Toivotamme Nummen koululaiset tervetulleiksi. On mukavaa, kun koulun kapasiteetti on käytössä koko laajuudessaan. Uskon kuitenkin, että tuhat oppilasta on tämän koulun maksimi, Rangell sanoo.

Joka vuosi uutuuksia

Seminaarin koulussa on totuttu uudistuksiin. Viime jouluna saatiin käyttöön uusi liikuntasali, ja sitä ennen vanhoja OKL:n tiloja muutettiin luokkakäyttöön paremmin sopiviksi.

Seminaarin koulussa panostetaan myös nykyteknologiaan. Kaikissa luokissa on käytössä Smart-älytaulut, ja viime keväänä kouluun hankittiin kasa tabletteja sekä 3D-tulostimia.

Koulu ei saa varoja yhtään enempää kuin muutkaan opinahjot. Hankintoja ovat mahdollistaneet aktiivinen vanhempainyhdistys, mutta myös koulun väen ja rehtorin reippaus. Kalustemäärärahoja esimerkiksi saatiin säästöön sievoinen summa, sillä pöytiä, työtuoleja, viherkasveja ja muita sisusteita saatiin eri yrityksiltä lahjoituksina noin 10 000–20 000 euron edestä.

3D-laitteita tullaan käyttämään alkavana lukuvuonna ainakin teknisen- ja tekstiilityön tunneilla sekä matematiikassa.

– Opetuksessa pitää katsoa tulevaisuuteen, Rangell sanoo.

Ennakkoehkäisyä syrjäytymiseen

Seminaarin koulussa panostetaan hyvään yhteishenkeen ja kaikkien viihtyvyyteen. Sen vuoksi koulussa toimii parikymmentä erilaista vapaa-ajan toimintaa tarjoavaa kerhoa.

Ensi lukuvuonna kouluun perustetaan uusi ohjaajan työtehtävä. Ohjaajan tehtävänä on auttaa syrjään jääviä oppilaita. Rangellin mukaan ohjaajan tarkoitus on auttaa sellaisia oppilaita, joilla on vaikeuksia koulussa, kotona, vapaa-ajalla tai vaikkapa kavereiden saannissa.

– Ohjaajan tarkoitus on ottaa koppi sellaisista oppilaista, jotka ovat vaarassa jäädä väliinputoajiksi. Ohjaaja voi tulla juttelemaan kotiin, tai ehdottaa lapselle sopivia harrastuksia ja tarvittaessa vaikka viedä lapsen harrastetunnille, Rangell kertoo.

Ohjaajan pestiin on varattu noin 12 000 euroa. (HäSa)

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic