Kanta-Häme Hämeenlinna

Seminaarin vuokrasopimuksen esitellyt virkamies istui kahdella jakkaralla

Seminaarin vuokrasopimusta tilaajajohtajana neuvotellut Markku Rimpelä oli samanaikaisesti yhteistyössä Suomen Yliopistokiinteistöt oy:n kanssa oman firmansa kautta.
Seminaari on kantakaupungin suurin koulu. Arkistokuva Ville-Veikko Kaakinen

Hämeen Sanomien selvityksessä on paljastunut vakava intressiristiriita Seminaarin koulun vuokraamisessa. Hämeenlinnan tuolloisella tilaajajohtajalla, nykyisellä strategiajohtajalla Markku Rimpelällä oli sivutoimisen yritystoimintansa kautta kytkös vuokranantajaan ja tilojen kehittämiseen.

Vuokrasopimuksen syntyyn keskeisesti vaikuttamassa olleen Rimpelän yhtiö oli mukana SYK:n johdolla toteutetussa tutkimus- ja kehityshankkeessa. Yhtiön rooli hankkeessa liittyi suoraan Seminaarin tilojen tuleviin muutostöihin, joiden suunnittelijana toimi Rimpelän yhtiökumppani.

Rimpelän yhtiön tutkimushankkeesta sovittiin ennen vuokraneuvottelujen alkamista. Suunnittelutyöt tilattiin Rimpelän yhtiökumppanilta ennen kuin vuokrasopimus tehtiin. Rimpelä osallistui vuokraneuvotteluihin ja teki päätösesitykset.

Yhteistyö alkoi SYK:n johtajan aloitteesta

Tampereen yliopisto päätti opettajakoulutuksen lakkauttamisesta kesäkuussa 2011. Tämän jälkeen kaupunki alkoi neuvotella Seminaarin tilojen vuokraamista Suomen Yliopistokiinteistöt oy:ltä (SYK). Rimpelä edusti neuvotteluissa kaupunkia, vaikka hän oli jo neuvottelujen alkaessa yhteistyössä SYK:n kanssa oman yhtiönsä kautta.

Yhteistyö oli Rimpelän mukaan alkanut SYK:n tutkimuksesta ja kehityksestä vastaavan johtajan Olli Niemen aloitteesta alkusyksystä 2010.

– Vuoden 2010 yhteydenotto oli se ensimmäinen yhteydenotto ja siitä ruvettiin kehittämään tätä hanketta, Rimpelä sanoo.

Tuolloin Tampereen yliopisto harkitsi opettajakoulutuksen lopettamista Hämeenlinnassa. Yliopistolta tyhjilleen jäävät tilat omisti SYK ja Hämeenlinnan kouluverkon suunnittelua johti Rimpelä.

 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

”Vaarana oli, että meillä on tyhjä kiinteistö”

Tamperelaisten Rimpelän, arkkitehti Heikki Lumisen ja vienninedistäjä Juha Seppäsen perustaman Finnish Education Group FEG oy:n rooliksi sovittiin SYK:n tutkimushankkeessa Hämeenlinnan ja Oulun Normaalikouluihin rakennettavien uusien oppimistilojen tutkiminen. SYK:n Niemi kiistää yhteistyön liittyneen mitenkään Rimpelän virka-asemaan, mutta kertoo lähestyneensä kolmikkoa nimenomaan Seminaarin tilat mielessään.

– Vaarana oli, että meillä on tyhjä kiinteistö Hämeenlinnassa, jolle meillä ei ole mitään käyttöä. Me otettiin tavoitteeksi, että tehdään Hämeenlinnaan kaupungille ehdotus, että tästä normaalikoulusta tehdään moderni oppimisympäristö ja pyydetään siihen Lumisen Heikki suunnittelijaksi, Niemi kertoo.

Rimpelän tuore yhtiökumppani siis suunnitteli oman arkkitehtitoimistonsa kautta SYK:n laskuun Seminaarin remonttia. Samaan remonttiin liittyen Rimpelän ja Lumisen yhteisen yhtiön oli tarkoitus tehdä tutkimusta SYK:n alaisessa tutkimushankkeessa. Samaan aikaan Rimpelä oli lasten ja nuorten palveluiden tilaajajohtajana keskeisesti vaikuttamassa siihen, vuokrataanko tilat kaupungille.

– Näillä muutoksilla me saatiin sitten Hämeenlinna vuokraamaan se koko koulu meiltä. Eli sen sijaan, että meillä olisi jäänyt se käsiin, niin yhtäkkiä Hämeenlinnan kaupunki vuokrasi meiltä koko kiinteistön, sanoo Niemi.

Lue myös: Seminaarin koulusta oli jo neuvoteltu halvempi sopimus – 340 000 euron säästö maksoi miljoonan vuodessa

Pääset tästä linkistä lukemaan muita Seminaarin koulusta julkaistuja juttuja. 

 

”Projekti osoittautui hirveän hyväksi”

Vuokrasopimuksesta päätettiin lopullisesti lasten ja nuorten lautakunnassa keväällä 2012 Rimpelän esittelystä. Niemi uskoo juuri Lumisen suunnitelmien vaikuttaneen ratkaisevasti kaupungin haluun vuokrata Seminaarin tilat.

– Tämä meidän projekti osoittautui sitten siinä mielessä hirveän hyväksi, että me huomattiin, että tällä systeemillä me saatiin vuokrattua se talo heille, koska me uudistettiin se oppimisympäristö moderniksi. Sellaista vanhanaikaista koulua me emme olisi ikinä kyenneet vuokraamaan Hämeenlinnalle, Niemi sanoo.

Rimpelä kertoo Hämeen Sanomille myös Olli Niemen osallistuneen SYK:n edustajana Seminaarin tilojen vuokraamista koskeviin neuvotteluihin.

– Olli oli varmaan kehitysjohtajan roolissa siinä mukana – ja olikin – mutta totta kai toimitusjohtajan kanssa siinä käytiin ne neuvottelut niistä vuokrista ja kyllä (Hämeenlinnan) tilapalvelut on olleet kuvioissa mukana koko ajan, Rimpelä sanoo. HÄSA

 

Päivän lehti

19.2.2020