Kanta-Häme

Tilanne paranee loppuvuonna

Tulos on hyvä, mutta pankilla on vaikea toimintaympäristö. Näin kuvaa Lammin Säästöpankin toimitusjohtaja Markku Moilanen tilannetta.

Säästöpankki teki alkuvuonna yhtä hyvää tulosta kuin viime vuonnakin, jolloin pankin liikevoitto oli kaikkien aikojen paras. Moilanen ei odota yhtä hyvää tulosta loppuvuodelta, vaikka säästöpankkien yhteenliittymän perustaminen muuttaa tilannetta.

– Loppuvuodelta ei voi kuvitella isoa tulosta. Tilanteemme on kuitenkin hyvä, kun yhteenliittymä aloittaa toimintansa.

Pankkeja painavat taantuma ja matalat korot. Lammin Säästöpankki luottokanta on kasvanut vuodessa markkinoiden tapaan erittäin hitaasti, 0,9 prosenttia. Matalien korkojen kurimuksen pankki on pystynyt toistaiseksi korvaamaan korkosuojauksilla. Suojauksien hinnat ovat kuitenkin kohonneet.

– Suojaamme edelleen niitä korkoja, joita on järkevä suojata. Todennäköisesti emme saa enää entistä tuottoa suojauksista.

Pankin suojausten tuotto on tällä hetkellä kutakuinkin yhtä kuin liikevoitto. Ilman suojauksia pankki olisi tehnyt nollatulosta.

Edullista rahaa…uudelta pankilta

Lammin Säästöpankin vakavaraisuus laski 2,5 prosenttiyksikköä. Pankin omat pääomat ja varaukset kuitenkin kasvoivat. Syynä laskennalliseen vakavaraisuuden alenemiseen on pankkisääntely. Basel III -säännöstä eliminoi pankin omia varoja.

– Vakavaraisuus palaa entiselle tasolle myöhemmin, Moilanen ilmoittaa.

Varavaraisuutta parantaa säästöpankkien yhteenliittymä, jolle lasketaan yhteinen vakavaraisuus. Nyt säästöpankkiryhmän pankit eivät voi kirjata omiksi varoiksi kaikkia ryhmän ristikkäisiä vastuita ja saatavia.

Säästöpankkien yhteenliittymä ja uusi keskusluottopankki Säästöpankkien Keskuspankki Suomi aloittavat toimintansa. Aktia lopettaa keskusluottopankkina toimimisen.

– Ilman yhteenliittymää omaan keskusluottopankkiin olisi sitoutunut paljon varoja. Aktiakaan ei halunnut sitoa pääomia siihen.

Keskusluottolaitos kykenee hankkimaan säästöpankeille edullisempaa rahoitusta kuin ne itse saavat markkinoilta.

Lammin Säästöpankilla on kymmenen konttoria ja kolme muuta toimipaikkaa. Toimitusjohtaja Moilanen toteaa, että alue on nyt yhtenäinen.

– Nyt on hyvä. Pyrimme saamaan tällä verkolla entistä tukevamman jalansijan alueesta.

– Jos uusia konttoreita vielä perustetaan, ne syntyvät tilanteen mukana, Moilanen sanoo. (HäSa)

Menot