Kanta-Häme

Tilapalvelut niputtaa ateriat ja kiinteistönhoidon

Kiinteistöpalvelut naitetaan ehkä ateriapalvelujen kanssa seuraavassa suuressa kilpailutuksessa, joka tehdään loppuvuodesta.

– Johtoryhmä linjasi, että sitä ainakin kannattaisi kokeilla. ISS-yhtiö konsultoi taannoin kaupunkia tässä asiassa ja näki synergiaetuja ateriapalvelujen liittämisessä kiinteistönhuollon ja siivouksen yhteyteen, Linnan Tilapalvelujen toimitusjohtaja Raili Salminen kertoo.

Hänen mukaansa pilottialueeksi on valittu itäinen kaupunginosa eli Hauhon, Tuuloksen ja Lammin alue.

– Konsultin mukaan saattaisi olla etua siitä, että kiinteistöpalveluihin liitetään kilpailutuksessa myös ateriapalvelut. Ainakin harkitsemme sitä, että ateriapalveluista saisi lisäpisteitä.

Ehkä kimppatarjouksia

Tosin Salminen sanoo itse hieman epäilevänsä näin suuren kokonaisuuden niputtamista.

– Ei meillä ainakaan palkallisesti ole tarjoajia, joilla olisi tämä kokonaisuus. Ne ovat isoja valtakunnallisia tai kansainvälisiä firmoja. Tosin onhan eri toimialojen yritysten mahdollista tehdä myös kimppatarjouksia.

Toisaalta hän näkee ateriapalvelujen mukaan ottamisessa myös mahdollisuuden synergiaan.

– Kun ajatellaan esimerkiksi koulujen jakelukeittiöitä, niin eihän niissä ole töitä kuin muutamaksi tunniksi päivässä. Jos koko palvelu tulisi samasta firmasta, sama henkilöstö voisi hoitaa niin ateriat kuin kiinteistöpalvelutkin.

Iso paperityö

Tarkoituksena on silti, että on mahdollista tarjota myös osakokonaisuuksia.

– Voidaan tarjota kiinteistönhoitoa ja siivousta tai jompaa kumpaa ilman ateriapalveluita. Etsimme kuitenkin yhtä toimijaa koko alueelle hoitamaan vähintään yhden osakokonaisuuden. Esimerkiksi siivousta ei mielellään palastella eri toimijoille.

Ihan vielä kilpailutus ei ole ajankohtainen, sillä se tähtää vuoden 2014 puoliväliin. Tuolloin uusien sopimusten pitäisi olla lainvoimaisia.

– Meillä on pisteyttäminenkin vielä kesken. Näin suuren kilpailutuksen järjestäminen vaatii melkoista paperityötä, Raili Salminen kertoo.

Tilapalvelut tekee kilpailutuksen järjestämisessä yhteistyötä kaupungin tilaajatiimin ja Seutukeskus oy Hämeen kanssa.

Irtisanominen mahdollista

Oman mausteensa soppaan on tuonut se, että kaupungin omien yhtiöiden Tekmen ja Linnan Aterian henkilöstöllä on irtisanomissuoja tämän vuoden loppuun asti kuten kaikilla kaupungin työntekijöillä kuntaliitossopimuksen mukaisesti.

– Siihen on lisättävä vielä puoli vuotta, joka on henkilöstön pisin irtisanomisaika, Linnan Aterian toimitusjohtaja Nina Rokkila selittää.

Kilpailutukset voivat merkitä irtisanomisia, jos uusi palveluntuottaja ei palkkaa kaikkia entisen palveluntuottajan työntekijöitä.

Esimerkiksi, kun Kalvolan ja Rengon kouluruokailu kilpailutettiin, uusi palveluntuottaja Blue Service Partners ei palkannut kaikkia Linnan Aterian työntekijöitä. Nämä kuitenkin sijoittuivat yhtiön muihin toimipisteisiin. (HäSa)