Kanta-Häme

Tilat vähenevät, matkat pitenevät

Sopivista ja sopivan hintaisista harrastustiloista alkaa olla sellainen pula, että Vanajaveden opistossa joudutaan miettimään tiettyjen alojen keskittämistä opiston omiin toimipaikkoihin. Tilaratkaisujen miettimiseen pakottaa myös opiston tiukka talous.

Hämeenlinnan kaupunki on ilmoittanut irtisanovansa Tuuloksessa sijaitsevan Pohjoisten koulun sekä Rengossa sijaitsevan Haapamäen koulun vuokrasopimukset toukokuun loppuun mennessä.

Pohjoisten koulu remontoidaan päiväkodiksi ja pihapiirissä oleva rakennuskin on menossa myyntiin. Haapamäen koulu on myynnissä.

Opiston väen irtisanomisilmoitukset pääsivät yllättämään kesken ensi syksyn opinto-ohjelman suunnittelun, vaikka tiedossa on ollutkin, että kaupunki yrittää saada koulut kaupaksi.

Tilat tehokkaampaan käyttöön

– Tässä taloudellisessa tilanteessa on meidän vaikea saada korvaavia tiloja, sillä tilat pitäisi pystyä vuokraamaan melkein markkinahintaan. Meille se on mahdoton yhtälö, eikä kaupunkikaan ole pystynyt osoittamaan meille sen edullisempia tiloja. Siellä ollaan ihan yhtä lailla kädet pystyssä, apulaisrehtori Kari Koski sanoo.

Toimintojen keskittäminen häämöttää Kosken mukaan todennäköisesti edessä. Keskittäminen koskisi todennäköisesti erityisaloja, esimerkiksi kankaankudontaa ja keramiikkaa. Päätöksiä ei kuitenkaan vielä ole tehty.

– Jos joudumme maksamaan kokoaikaista vuokraa sellaisista tiloista, jotka eivät ole tehokkaassa käytössä, nousevat kustannukset opistolle aivan ylivoimaisiksi. Nyt yritetään saada tilat tehokkaampaan käyttöön. Tietysti se tarkoittaa sitä, että opiskelijat joutuvat liikkumaan enemmän, Koski sanoo.

Vanajaveden opistolla on omia tiloja Verkatehtaalla, Vanajantie 10:ssä, Lammin Turvan talolla, Parolassa Juteinitalossa, Tervakoskella sekä Turengissa. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020