fbpx
Kanta-Häme

Tililtä katosi hetkessä 2 972 euroa – Tilitapahtumista paljastui karu totuus

Uusimme korttisi turvallisuussyistä. Sen tiedot ovat saattaneet joutua vääriin käsiin.

Niin kertoi pankki tammikuun lopussa kirjeessään ja kehotti seuraamaan tilitapahtumia. Verkkopankki paljasti karun totuuden. Joku jossain päin maailmaa oli ehtinyt tehdä luottokortilla ostoja jo lähes 3 000 euron edestä. Missään vaiheessa korttia ei ollut varastettu.

Sama kohtalo oli iskenyt edellisen kerran neljä vuotta aiemmin. Silloin luottokortilla oli ehditty tehdä Yhdysvalloissa ostoja alle 50 eurolla ennen kuin pankki pääsi väliin.

Poliisin mukaan esimerkin kaltaisia yksittäisiä, kansainväliseen rikollisuuteen kytkeytyviä maksuvälinepetoksia on käytännössä mahdoton selvittää. Kortin tiedot on voitu viedä verkkokaupan tietomurrossa tai skimmaamalla kortti esimerkiksi nostoautomaatissa. 

Se, että saman ihmisen tiedot viedään muutaman vuoden välein, kertoo F-Securen kyberturvallisuusasiantuntija Erka Koivusen mielestä ilmiön yleisyydestä. Se on erittäin kukoistava rikollinen bisnes. Suomen poliisille ilmoitettujen maksuvälinepetosten määrä on ryöpsähtynyt viime vuoden kesän jälkeen. 

Jos kortin käyttäjä on ollut huolellinen, hän ei joudu tappioita maksamaan. Pääsääntöisesti pankit korvaavat tappiot. Finanssialan keskusliiton johtajan Risto Karhusen mukaan niissä puhutaan vuosittain miljoonista.

Pankin valvontaan tarttuvat tapaukset kertovat Koivusen mukaan myös siitä, että systeemi toimii. Riski jää jonkun muun kannettavaksi.

– Bisnesmalli on rakennettu siten, että luottokorttiyhtiö tarjoaa suojan, jos itse huolehtii kortista ja PIN-koodista. Kovin moni luottokortin haltija ei ole tullut sisäistäneeksi sitä, että he eivät saa pankilta ensisijaisesti maksuaikaa ja luottoa vaan suojaa väärinkäytöksiltä, huomauttaa Koivunen.

 

Menot