Kanta-Häme

Tilinpäätös palaa bumerangina kaupunginhallitukseen

Kaupungin tilinpäätös ei ollutkaan sitä miltä näytti. Vaikka uskottaisiin, että kyseessä oli pelkkä laskuvirhe, siitä tiedottaminen unohtui kokonaan.

Kaupungin johtoryhmä käsitteli viime vuoden tilinpäätöstä ja siitä esitettyjä tulkintoja tiistaisessa seminaarissaan.

Kaupunginjohtaja Tapani Hellstén kertoo, että tilinpäätös tulee uudelleen kaupunginhallituksen käsittelyyn.

– Luvut ovat oikein, mutta sieltä on poistettava lause, joka perustuu väärään tulkintaan.

Tuossa lauseessa viitataan siihen, että kaupungin toimintakatteen eli nettomenojen vertailukelpoinen kasvuprosentti on 2,5.

Väärin laskettu

Toisaalla samassa opuksessa kerrotaan toimintakatteen kasvuksi viisi prosenttia.

Selityksenä erilaisille luvuille tarjottiin sitä, että kaupungin sisäinen vuokralaskutuskäytäntö on muuttunut sitten edellisvuoden.

Talous- ja hallintojohtaja Ismo Uusitalon mukaan tarkistuslaskennoissa kuitenkin huomattiin, että tuo vertailukelpoinen kasvuprosentti on laskettu väärin.

– Se on viisi. Luvuissa ei ole virhettä, mutta tuo vertailukelpoinen kasvu oli väärin laskettu. Siksi tilinpäätöksestä on poistettava tuo virheellinen lause. Muita muutoksia siihen ei tarvitse tehdä.

Nälkävyö kireämmälle

Kaupunginjohtaja Tapani Hellsténin mukaan tällä erää tulkintavirhe, kuten sitä kaupungilla kutsutaan, ei aiheuta muita toimia.

– Tietysti kaupunginhallitus ja valtuusto vielä käsittelevät tilinpäätöstä.

– Sillä tavallahan tämä tietysti aiheuttaa jatkotoimia, että meidän pitää entistä tiiviimmin tarkkailla tämän vuoden taloutta.

Hellstén muistuttaa, että kaupunki on jäljessä pitkän aikavälin talouden tasapainottamissuunnitelmastaan.

– Budjetin on pidettävä. Ylityksiä ei saa tulla. Jos niitä kuitenkin tulee, kuten alkuvuodesta on jo nähtävillä, ne on katettava sisäisesti.

Murphy iski jälleen

Virhe selvisi pääsisäisviikon maanantaina, mutta siitä ei ole aktiivisesti tiedotettu vieläkään.

– Siinä vallitsi Murphyn laki. Kaupunginhallitus ei kokoontunut sillä viikolla ja olin itsekin loppuviikon lomalla, Uusitalo toteaa.

Myös kaupunginjohtaja Hellstén ja monet muut olivat tuon viikon lomalla.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) totesi lauantain Hämeen Sanomissa, ettei katsonut tiedottamista tarpeelliseksi, koska tilinpäätöksen muita lukuja ei tarvitse muuttaa.

Virheen löysi myös kansalaisaktiivi Kari Ilkkala (ps.), joka tiedusteli siitä Uusitalolta.

Sittemmin virhettä on setvitty laajasti ja epäilty tahalliseksi harhaanjohtamiseksi muun muassa Hämeen Sanomien blogikeskusteluissa ja muualla sähköisessä mediassa.

Ensimmäisenä siitä kertoi Keski-Häme -lehti nettisivuillaan. (HäSa)