fbpx
Kanta-Häme

Tilintarkastaja vaatii toimia

Konkreettinen talouden tasapainottamisohjelma on vastuuvapauden edellytyksenä Hämeenlinnassa.

Audiatorin tilintarkastaja Minna Ainasvuori on erittäin huolestunut kaupungin taseeseen kertyneestä alijäämästä, jota ei saada aisoihin lain edellyttämässä ajassa.

– Sukellus on ollut todella syvä.

Alijäämää oli viime vuoden lopulla 16,77 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että sitä jää vielä vuoden 2014 lopussa lähemmäs 9 miljoonaa euroa.

– Kunnan taloussuunnitelman on oltava tasapainossa tai ylijäämäinen enintään neljän vuoden suunnitelmakautena, Ainasvuori painotti Hämeenlinnan tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen allekirjoitustilaisuudessa.

– Jos alijäämää ei saada katetuksi ajoissa, on kuntalain mukaan tehtävä konkreettinen toimenpideohjelma, jolla alijäämä katetaan valtuuston erikseen päättämänä kattamiskautena.

Muilta osin kaupunginhallintoa on Ainasvuoren havaintojen mukaan hoidettu lain ja valtuuston päätösten mukaisesti.

Ohjelma tekeillä

Valtuusto ei voi myöntää kaupunginhallitukselle ja kaupunginjohtajalle vastuuvapautta, ellei samalla hyväksytä listaa toimista, joilla alijäämistä päästään eroon.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) sanoo, että ohjelma on ollut jo tekeillä pitkän aikaa.

– Se on taas esillä ensi maanantaina hallituksessa. Valtuustoon se tulee 11. kesäkuuta.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon mukaan se sisältää konkreettisia säästötoimia, kaupungin omaisuuden myyntiä ja tehostamista.

Lähivuosina veronkorotuksia?

Talous- ja hallintojohtaja Ismo Uusitalo vihjasi, että siihen voi sisältyä myös veronkorotuksia.

– Mielenkiintoista nähdä, kuinka valtuusto suhtautuu 4-5 vuoden päähän tähtääviin toimiin.

Minna Ainasvuori kiinnitti huomiota myös siihen, että Hämeenlinnassa on moniin kaupunkeihin verrattuna paljon tytäryhtiöitä. Konsernin talousluvut antavat paljon todellisemman kuvan taloudesta kuin pelkät kaupungin luvut.

Innopark nielee aikaa

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Raija Niemi (sd.) totesi, että talouden kiristyessä nousee aina esille kysymyksiä tehdyistä virheistä.

– Niistä on otettava opiksi, selvitettävä asiat ja jatkettava sitten eteenpäin.

Tarkastuslautakunnan aikaa on kuluneena keväänä vienyt paljon valtuuston tilaama Innopark-arviointi, joka ei vieläkään ole valmis. Sekin on luvassa valtuuston kesäkuun kokoukseen.

Niemi valitteli sitä, ettei lautakunta ole tässä asiassa pystynyt olemaan avoin.

Arviointikertomuksen julkistamisessa sekä valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) että hallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka kritisoivat tarkastuslautakuntaa siitä, että tämä on käyttänyt valtaosan ajastaan Innopark-arvioon.

– Asia, jonka painoarvo on enintään 20 prosenttia, on vienyt 80 prosenttia ajasta ja selvitykset ovat maksaneet jo ainakin 50 000 euroa, Vekka laski.

Kiemunki muistutti, että tarkastuslautakunta on valtuuston työrukkanen.

– Olisi ollut mukava saada edes hieman tietoa arvion edistymisestä. (HäSa)

Menot