Kanta-Häme

Tilintarkastajalle tuomio kavalluksen yrityksestä

Metallialan yrityksen selvitysmiehenä toiminut hämeenlinnalainen tilintarkastaja on tuomittu ehdolliseen vankeuteen. Tuomio liittyy tilintarkastajan toimintaan vuosina 2005-2010.

Pitkään alalla toiminut 64-vuotias hämeenlinnalainen HTM-tilintarkastaja tuomittiin keskiviikkona Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa luottamusaseman väärinkäytöstä ja törkeän kavalluksen yrityksestä puolen vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Selvitysmiehen vuosia jatkuneesta toiminnasta paljastui monia puutteita. Yrityksessä ei erikoistarkastuksen mukaan pidetty yhtiökokouksia eikä laadittu tilintarkastuksia. Lisäksi selvitysmies oli jättänyt yhtiön saatavia perimättä

Oikeus ei pitänyt uskottavana sitä, että ennenkin selvitysmiehenä toiminut kokenut tilintarkastaja olisi tietämättömyyttään laiminlyönyt velvollisuutensa.

Hän teki tehtävässään selvitysmiehenä läheistä yhteistyötä hämeenlinnalaisen asianajotoimiston kanssa, jolta hän olisi oikeuden mukaan voinut saada oikeudellisia neuvoja. Käräjäoikeuden mukaan laiminlyönnit olivat siten tahallisia.

Kavalluksen yritys tapahtui vuonna 2007, kun selvitysmies hyväksyi yli 12 000 euron arvosta ennakkolaskuja. Rahat selvitysmies piti oman yrityksensä tilillä, ja hän palautti ne vasta tultuaan erotetuksi selvitysmiehen tehtävästä kolme vuotta myöhemmin.

Ehdollisen vankeuden lisäksi tuomittu määrättiin korvaamaan oikeudenkäyntikulujen lisäksi yrityksen saamatta jääneitä saatavia ja sieltä maksettuja ylisuuria palkkioita yhteensä yli 40 000 euron arvosta.

Metalliyrityksen selvitystyö ei edennyt vuosina 2005-2010 juuri lainkaan. Se saatettiin loppuun vuonna 2011 toisen selvitysmiehen toimesta. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic