Kanta-Häme

Tilistar kasvaa Hämeenlinnaan

– Pyrimme aina lähelle asiakasta. Ei voi tuntea yrityksen liiketoimintaa, jos ei ole nähnyt asiakasta, sanoo Tilistar oy:n tietohallintopäällikkö Merja Raivio.

Tilistar on hyvinkääläinen tilitoimisto, joka perustaa toimiston Hämeenlinnaan. Tilistar räätälöi palvelun asiakkaan mukaan.

– Tarjoamme myös omia sähköisiä palveluja, mutta se ei ole itsetarkoitus, Raivio sanoo.

Tilistar voi jopa tulla yritykseen tekemään tilinpäätöksen yrityksen omilla ohjelmilla. Asiakas voi ostaa palvelun, minkä se haluaa. Eräät asiakkaat ostavat vain palkanlaskennan ja eräät vain tilinpäätösten yhteenvedot.

– Olemme aina olleet hieman erilainen tilitoimisto. Yritykset voivat käyttää meitä vain talouspäällikkönä tai pääkirjanpitäjänä, talousjohtaja Marjatta Paananen yksinkertaistaa.

Tilistarilla on seitsemän työntekijää, jotka laskevat vain palkkoja. Työtehtävien eriyttäminen alkoi, kun yksi kirjanpitäjä halusi erikoistua palkkoihin. Erikoistumisesta palkanlaskentaan on apua, kun yrityksessä maksetaan nyt yli 30 työehtosopimuksen mukaisia palkkoja.

– Olemme toimineet myös yrityksen varahenkilöstönä, jos sillä on palkanlaskennassa vain yksi työntekijä. Olemme jopa sairastapauksissa valmiit tulemaan yritykseen maksamaan palkat, Paananen kertoo.

Tilistarilla toimipaikka Hyvinkään ja Hämeenlinnan lisäksi Vantaalla. Yrityksen juuret ovat vuodelta 1987. Tilistarin nykyinen rakenne syntyi yhdistämällä kaksi tilitoimistoa vuonna 1996. Yrityksellä on kahdeksan osakasta, koska yhtiöön otettiin osakkaiksi myös työntekijöitä. Johto pitää ratkaisua onnistuneena.

– Henkilökuntamme on todella hyvin sitoutunut yritykseen, Paananen arvioi.

Eräät työntekijät ovat olleet yrityksen palveluksessa sen perustamisesta lähtien. Kymmenkunta yrityksen työntekijää on tehnyt töitä yli kymmenen vuotta.

Toimistosta pitkä harkinta

Tilistarilla on tällä hetkellä 30 työntekijää, joista kaksi on HTM-tilintarkastajia. Hämeenlinnan Innoparkiin perustettua toimistoa hoidetaan toistaiseksi muista toimipaikoista, mutta sille pyrimme palkkaamaan oma työntekijän. Jatkossa toimiston uskotaan kasvavan.

– Meillä on asiakkaita Hämeenlinnassa ja olemme saaneet kyselyjä palveluista. Asiakkaiden etäpalvelu on hankalaa. Olemme pitkään harkinneet laajentumista tänne, toimitusjohtaja Miia Pajuoja kertoo.

Laajentumista Hämeenlinnaan helpotti ainakin henkisesti, että toimitusjohtaja Pajuoja on hämeenlinnalainen.

Tilitoimistot valittavat henkilöstöpulaa. Alan yritysten yt-neuvotteluista ja irtisanomisista ei lueta uutisia. Tilistarissa vakuutetaan, että se on aina saanut uutta henkilökuntaa.

– Olemme kouluttaneet työntekijät ja ehkä se on syy, miksi saamme työntekijöitä, Raivio arvioi.

Tilistar tavoittele maltillista kasvua ja aikoo palkata lisää työntekijöitä vasta, kun sillä on lisää asiakkaita. Yritys ei kuitenkaan usko välttyvänsä kasvukivuilta.

– Olemme nyt varmaan siinä pahimmassa vaiheessa. Kun henkilöstö kasvaa 40:een, saamme toiminnan varmaan pyörimään entistä paremmin, Paananen uskoo. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020