Kanta-Häme Hämeenlinna

Tilkkutyötaitajan työt nähtävillä Alvettulan seuratalolla – "Niissä on ovela niksi, miten ne ovat tehty"

Sanna Parankoa kiehtoo tilkkutöissä värin ja tekniikan yhdistäminen.
Sanna Parangon tilkkutyöt ovat esillä Alvettulan seuratalolla viikon ajan.
Sanna Parangon tilkkutyöt ovat esillä Alvettulan seuratalolla viikon ajan.

Hauholainen Sanna Paranko järjestää tilkkutyönäyttelyn Alvettulan seuratalolla. Näyttely on avoinna lauantaista 18. heinäkuuta sunnuntaihin 26. heinäkuuta.

Esillä on tilkkutyöpeittoja ja – seinätekstiilejä, pussukoita sekä laukkuja.

Nainen on kantahämäläisille käsityönystäville tuttu muun muassa Vanajaveden opistolta. Hän on opettanut vuosia eri tilkkutyötekniikoita ympäri Suomen.

– Tämä on unelmatyöni. Tilkkutöissä kiehtoo värin ja tekniikan yhdistäminen, Paranko toteaa.

Erilaisilla tekniikoilla voi saada hyvinkin näyttäviä kuvioita, joiden rakentumista moni katselija voi vain hämmästellä.

– Niissä on ovela niksi, miten ne ovat tehty. Tilkkutöissä on aina uutta opittavaa, sen takia ihmiset tykkäävät kiertää kurssejakin.

Paranko käyttää omia töitään malleina tilkkutyökursseilla. Valmiit työt hän antaa usein lahjaksi sukulaisille näiden syntymäpäivinä tai esimerkiksi ylioppilaslahjana.

Opetusta ympäri Suomen

Paranko on opettanut tilkkutyötekniikoita päätoimisesti nyt noin kolmen vuoden ajan.

Viikonloppuisin hän pitää kolmipäiväisiä kursseja ja on valmis menemään sinne, minne häntä pyydetään.

– Yövyn usein esimerkiksi kurssilaisen luona.

Mäntyharjun kansalaisopistolla hän vetää kesäisin neljä viikon mittaista tilkkutyökurssia. Kurssilaiset tulevat ympäri Suomen.

– Tänä kesänä kaukaisin tulija oli Kolarista, eteläisin Hangosta.

Aluksi Mäntyharjulla pidettiin vain yksi viikon kurssi, mutta suosio oli niin suuri, että kurssimäärä kasvatettiin neljään.

– Tein koronakevään aikana Youtube-opetusvideoita. Ne eivät korvaa kurssia, joissa tavataan toisia ihmisiä ja innostutaan myös toisten ihmisten töistä ja ideoista.

Ideoita ulkomaita myöten

Tilkkutyöideoita hän etsii kirjoista, lehdistä ja netistä. Hän käy myös ulkomailla erilasilla messuilla ja lukuisilla kursseilla hakemassa oppia ja uusia tuulia.

– Viime kesänä kävin kaksillakin ulkomaisilla messuilla. Viime vuonna olin Englannissa kahden amerikkalaisen opettajan kurssilla.

Tlkkutöitä oppii tekemään Parnangon mukaan kuka vain, jolla löytyy siihen halua. Monilla vanhemmilla ihmisillä on hänen mukaansa jäänyt haava kouluajan käsityötunneista.

– 60–70 -vuotias saattaa kurssilla varovasti kysyä, että voikohan hän oppia, kun koulussa opettaja sanoi, ettei hän osaa tehdä käsitöitä. Vastuuhan on minulla, että ihminen oppii.

Parangon mukaan on suunnattoman palkitsevaa, kun vähän vanhempi ja vähemmän käsitöitä tehnyt saa työnsä valmiiksi ja on itsekin siihen tyytyväinen.

Tilkkutyönäyttely 18.7.–26.7. Alvettulan seuratalolla. Alvettulantie 177, Hauho. Avoinna kello 11-18.

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic