Kanta-Häme

Tilkuista syntyy kiehtovia töitä

Alvettulan seuratalolle Hauholla näyttelyn töistään heinäkuun lopulla järjestänyt Sanna Paranko kutsuu itseään ”tilkkuhulluksi.”
 
– Lapsesta saakka olen ommellut. Tilkkuhulluus on kestänyt parikymmentä vuotta.
 
Äidilleen Paranko sanoo olevansa kiitollinen, että sai jo pienestä alkaen surautella ompelukoneella. Ensin barbeille tilkuista vaatteita, ja pian itselleen prinsessamekkoja.
 
Varsinaisiin tilkkutöihin hän sanoo perehtyneensä perusteellisemmin Vanajaveden opiston kursseilla ja myöhemmin kesäkursseilla eri paikkakunnilla ensin oppilaana ja myöhemmin opettajana.
 
Kurssit tilkkutöiden tekijöille ovat henkireikä, tapa vaihtaa keskenään ideoita ja tekniikoita.  
 
– Uusilla tekniikoilla on mukava täydentää jopa vuosia sitten kesken jääneitä töitä, Paranko sanoo.
 
Intohimoisella harrastajalla aikaa jää tilkkutöille, sillä hän työskentelee päiväkodissa osa-aikaisena.
Automatkatkin hän käyttää näpräämiseen, siitä osoituksena on Alvettulan näyttelyssä Parangon lempiväreistä kokoama ja lilan eri sävyillä käsin ompelema isokokoinen peitto. Sen valmistamiseen tekijä sanoo käyttäneensä aikaa automatkoilla yhteensä kolme vuotta. 
 
Uutta ja vanhaa
 
Töissään Paranko käyttää pääasiassa uusia tilkkuja, sen sijaan vanhat kankaat sopivat mainiosti taustakankaiksi. Usein tilkkuja lahjoittavat hänen harrastuksestaan tietoiset ystävät. Kankaissa on huomioitava niiden kestoikä ja käyttäytyminen pesussa. 
 
– Periaatteessa ne voi pestä 40 asteen lämpötilassa, Paranko opastaa.
 
Matkoilla hän sanoo poikkeuksetta etsiytyvänsä paikkakunnan kangaskauppoihin siitäkin huolimatta, että nykyiset varastot hänen mukaansa riittäisivät: Vaikka ompelisin satavuotiaaksi asti.
 
Osa-aikatyö päiväkodissa antaa tilaa tilkkutöille. Alvettulassa heinäkuun lopulla avoinna olleessa näyttelyssä oli tilkkutöitä esillä moneen lähtöön aina perinteisistä peitoista meikkipusseihin, pehmoleluihin ja paneliverhoihin. Verhot Paranko lainasi näyttelyyn kotoa olohuoneen ikkunoista.
 
Joukkoon sopivat myös sveitsiläisen ystävän, Lilian Heerin opeissa syntyneet, spiraalitekniikalla tehty Kaukana kierteestä ja toinen, katsojalle ilmettään katsomissuunnan mukaan muuttava moniulotteinen työ.
 
Alvettulassa heinäkuun lopussa järjestämänsä, viikon mittaisen näyttelyn aikana Sanna Paranko oli paikalla seuratalolla ja valotti kiinnostuneille tilkkutyöskentelyn saloja ja kertoi työvälineistä.
 

Päivän lehti

4.6.2020