Kanta-Häme

Timo Kaunisto perustelee hämmentävää Soini-ideaansa – "Keskusta voisi hakea uutta nousua Timo Soinin johdolla"

Timo Kaunisto (kesk.) ehdottaa, että Timo Soini (sin.) pyrkisi keskustan puheenjohtajaksi. Kauniston mielestä keskustan murskaava vaalitappio oli epäluottamuslause kaikille eturivin keskustalaisille.
Hämeenlinnalainen kaupunginvaltuutettu, entinen kansanedustaja Timo Kaunisto (kesk.) esitti yllättäen, että toimitusministeristön ulkoministeri Timo Soini (sin.) loikkaisi keskustaan ja pyrkisi puolueen puheenjohtajaksi. Soinia ei torstaina tavoitettu kommentoimaan ehdotusta. Kuvakooste: Soile Toivonen
Hämeenlinnalainen kaupunginvaltuutettu, entinen kansanedustaja Timo Kaunisto (kesk.) esitti yllättäen, että toimitusministeristön ulkoministeri Timo Soini (sin.) loikkaisi keskustaan ja pyrkisi puolueen puheenjohtajaksi. Soinia ei torstaina tavoitettu kommentoimaan ehdotusta. Kuvakooste: Soile Toivonen

Ehdotit Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa Timo Soinia (sin.) keskustan puheenjohtajakisaan, Timo Kaunisto. Miksi?

– Timo Soini edustaa vennamolaista perintöä, ja SMP oli keskustasta irronnut spin-off. Hänen persoonansa ja poliittinen retoriikkansa voisi olla yksi tapa, jolla keskusta lähtisi etsimään omaa olemustaan ja uutta nousua.

– Kepussakin on vahva populistinen perinne, mutta se on kanavoitunut tekemiseen ja vastuuseen eikä sen ulkopuolelle jäämiseen.

– Politiikkahan on retoriikkaa, ja sanatkin ovat tekoja. Kadehdin tätä Soinin ja populistien retorista puolta. Heillä on siinä paljon enemmän liikkumatilaa ja reseptejä kuin tällaisella vähän laimealla ja harmaalla kepulla. Ratkaisevaa on tietysti se, pystytäänkö sen retoriikan ulkopuolella myös toimimaan ja onnistumaan reaalipolitiikassa.

Vielä viime syksynä kritisoit Soinia ja hänen arvokonservatiivisuuttaan kovin sanoin Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissasi. Missä vaiheessa takkisi kääntyi ja Soini muuttuikin houkuttelevaksi vaihtoehdoksi oman puolueesi johtoon?

– Täytyy muistaa, että se, mitä mieltä minä olen Soinista ja esimerkiksi hänen jyrkästä aborttikannastaan, on eri asia kuin se, mitä kepu tarvitsee. On asioita, joita kepussa pitää tapahtua riippumatta siitä, tykkäänkö minä niistä vai en.

– Keskustan vaalitappion yksi keskeinen syy oli se, että hävisimme erityisesti perussuomalaisille maakuntien protestiääniä, jotka kohdistuivat Suomen jakautumiseen ja suurten kaupunkien ylivaltaan. Maakuntien voimat pitäisi pystyä kokoamaan ja protesti kanavoimaan oikeaan osoitteeseen eli sellaisten puolueiden taakse, jotka saavat oikeasti näitä asioita eteenpäin.

Oletko kuullut jostain, että Soini hautoisi loikkausta?

– En. Mutta politiikka on tänä päivänä nopealiikkeistä. Kaikenlaista voi sattua. Ehdotin häntä hiukan kieli poskessa, mutta totta toinen puoli.

– Ei varmaan ole käytännössä mahdollista, että Timo Soinista tulisi yhtäkkiä keskustan puheenjohtaja. Soini itse pohtii nyt varmaan lähinnä sitä, mitä tekisi politiikan jälkeen. Mutta kahden tai kolmen vuoden päästä hän saattaa miettiä, olisiko hänellä sittenkin vielä käyttöä politiikassa. Hän on kuitenkin juuriltaan ja luonteeltaan niin poliittinen ihminen.

Oletko jo saanut keskustan riveistä palautetta tästä villistä Soini-ideastasi?

– En ole.

Entä puolisoltasi Kirsi Ojansuu-Kaunistolta (vihr.)?

– No… että hauska idea. Mutta sitten kävimme keskustelua juuri näistä Soinin jyrkistä kannanotoista tiettyihin asioihin.

Miksi keskustalle pitäisi etsiä puoluejohtaja puolueen ulkopuolelta? Miksei esimerkiksi Antti Kaikkonen kelpaa?

– Näin murskaava vaalitappio oli epäluottamuslause oikeastaan kaikille, jotka ovat toimineet (viime vaalikaudella) keskustan näkyvissä tehtävissä.

– Yllättäviä nimiä haetaan nyt myös keskustan sisältä. Keskusteluihin on noussut esimerkiksi nykyinen Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä, jonka nimi ei ehkä sano vielä mitään suurelle yleisölle. Hän olisi aika raikas lisä. Minusta yksi vaihtoehto voisi olla Maria Kaisa Aula. Hänellä olisi paljon annettavaa keskustalle. Mutta voi olla, ettei hän ole enää kiinnostunut politiikan tehtävistä.

Vanha kunnon Paavo Väyrynenkin ilmoitti juuri harkitsevansa keskustan puheenjohtajuuden hakemista kesän 2020 puoluekokouksessa. Olisiko Väyrysestä kepun pelastajaksi?

– Minusta Väyrynen olisi tervetullut takaisin keskustaan, jos hän muuttaisi toimintaansa ja lopettaisi keskustan jatkuvan arvostelun. Mutta luulen, että hän on linjansa ja tiensä valinnut. HäSa

Sano suoraan -sarjassa tentataan poliitikkoja ja muita ajankohtaisia haastateltavia siekailemattoman suorilla kysymyksillä.

Soini vastasi Kaunistolle: Timo Soini torjuu ehdotuksen keskustan puheenjohtajakisasta: “Esityksessä sekä kieli poskessa että vakava viesti”

Päivän lehti

4.7.2020