Kanta-Häme

Timo Piilonen urheilutietäjä - kokeile itse, olisitko pärjännyt visassa!

 

Hämeenlinnan Viikkouutisten Urheilutietäjä-visailun kiertopokaali jatkaa kiertoaan, kun riihimäkeläinen Timo Piilonen otti tämän vuoden visailussa toisen kiinnityksen komeaa pokaalin. Pokaalin lisäksi voittaja sai 500 euron arvoisen lahjakortin Hämeenlinnan Sportiaan.
 
Kiertopalkinnon saa omakseen kolmesta voitosta. Nyt kaksi kiinnitystä on Piilosen ohella tervakoskelaisella Eetu Lehtisellä, joka voitti kaksi edellistä tietovisaa.
 
Piilonen oli kahdenkymmenen kysymyksen visailussa ylivoimainen 23,5 pisteellä. Maksimissaan kilpailija voi kerätä 27 pistettä
 
Toiseksi sijoittui tuusulalainen Jorma Lehtikangas 20 pisteellään. Kakkossijasta irtosi kausikortti FC Hämeenlinnan kotiotteluihin.
 
Kolmas oli vuosi toisensa jälkeen kärkikolmikossa ollut hattulalainen Atte Peltola, joka sai tällä kertaa kasaan 19,5 pistettä.
 
Kysymykset laatinut hämeenlinnalainen toimittaja Pasi Honkanen piti hyvän tietämyksen tasomittarina reilu 10 pistettä, 20 pistettä on jo erinomainen tulos. Valtaosa kahdestakymmenestäviidestä tietovisaan osallistuneesta keräsi 12–16 pistettä, joten vankat eväät urheilutietäjillä oli mukanaan.
 
Pääosa kysymyksistä on laadittu urheilun yleistiedon pohjalle, mutta osa kysymyksistä painottuu paikallisesti. Tällä kertaa mukana oli esimerkiksi Hämeenlinnan eri kaupunginosiin liittyviä henkilöiden nimiä Vilho Tuuloksesta ja Martti Jukolasta alkaen.
 
Kilpailijat pitivät tämän vuoden kysymyksiä melko vaativina, mutta siinä mielessä mukavina, ettei niissä kysytä esimerkiksi yksittäisten kilpailujen voittoaikaa. Osaan kysymyksistä pystyi vastaamaan myös päättelemällä.
 
Laajasti seuraamalla
 
Riihimäellä asuva, Hämeenlinnassa valtakunnallisen SF-Caravan liiton toiminnanjohtajana työskentelevä Timo Piilonen sanoo kiinnostuneensa urheilusta jo pikkupoikana asuessaan Äänekoskella. Piilonen kuuluu siihen sukupolveen, joka kirjasi kaikki mahdolliset ja mahdottomat tulokset ja tapahtumat niihin kuuluisiin sinikantisiin vihkoihin. Tietomäärä kasvaa edelleen joka päivä.
 
– Nykyisin seuraan urheilu laaja-alaisesti. Luen lehtiä, katson tv:tä ja kuuntelen radiota. Sieltä ne tiedonjyväset hiljakseen karttuvat, Piilonen sanoo.
 
Piilonen on urheilun todellinen suurkuluttaja, mutta painottaa hyvin voimakkaasti:
 
– Urheilu on aina parasta ja viihdyttävintä paikan päällä seurattuna. Siinä on oma tunnelmansa.
Aktiivisen penkkiurheilijan sydäntä lähinnä ovat jalkapalloilu, koripalloilu, yleisurheilu ja muodostelmaluistelu.
 
– Jalkapalloilu, yleisurheilu ja koripalloilu periytyvät lapsuuden maisemista Äänekoskelta.
 
– Kaikkein sykähdyttävimmät katsomomuistot minulla on muodostelmaluistelun MM-kisoista Helsingistä. Siellä yleisö oli niin aktiivisesti mukana, että pois alta! Kun sattumalta tunnen (tytär harrastaa) lajin hienoudet, nautin MM-kisoista todella paljon.
 
Piilonen sanoo menevänsä myös ulkomaanmatkoilla aina urheilutapahtumiin, kun se aikataulullisesti suinkin on mahdollista – elämykset karttuvat myös tällä rintamalla.
Tuleva kesä on Timo Piiloselle, samoin kaikille muille aktiivisille penkkiurheilijoille, todellinen namupala.
 
– Onhan siinä tarjontaa, kun seuraa jalkapalloilun EM-kisat, yleisurheilun EM-kisat ja päälle vielä kermakakkuna Lontoon olympialaiset. Nyt meitä hellitään!
 
Oikeat vastaukset:
1. 2004
2. Ove Rehn
3. Koripallo
4. Salibandy
5. Jousiammunta
6. A. Muhammad Ali b. Pele
7. Ali ja Pele
8. a. Pikaluistelu b. Yleisurheilu  c. Vesihiihto d. Yleisurheilu e. Jääkiekko f. Jääkiekko 
9. Viipurin Reipas 
10. Raviratoja 
11. Ovat edustaneet Tapparaa. 
12.  a. Iisalmen Visa b. Vieremän Koitto  c. Suonenjoen Vasama d. Leppävirran Viri e. Sonkajärven Pahka f. Lapinlahden Veto 13. HIFK 14. A. Hattula, b. Hämeenlinna, c. Loppi, d. Nurmijärvi.
15. Wilson Kirwa
16. Lauri Pihkala
17. Kari Eloranta
18. Jari Litmanen (137), Sami Hyypiä (105), Jonatan Johansson (105) ja Ari Hjelm (100). 
19. a. 70-75 vuotta ja laji ammunta
      b. 68-73 vuotta ja laji ratsastus
20. Juhani Järvinen 
 

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic